Tillgänglighet i naturen

Riksdagens mål om tillgänglig natur för alla innebär att alla människor ska ha möjlighet att vistas i och njuta av natur- och kulturlandskapet. I Södertälje kommuns naturreservat och natur-utflyktsmål arbetar vi med det här målet genom att skapa tillgänglighetsanpassade friluftslivsanordningar där det är möjligt och gör skillnad.

Exempel på detta är det rullstolsanpassade fågeltornet som vi byggt vid strandängen i Pilkrogsviken utanför Järna. En bred, plan, grusad stig anpassad för rullstolar och barnvagnar leder från parkeringen till fågeltornet.

Länk till information om Pilkrogsviken

På andra platser där den ojämna eller mjuka marken gör att fullt rullstolsanpassade lösningar inte är möjliga försöker vi att välja alternativ till stängselövergångar och trappor som inte stänger någon ute.

Exempel på detta är självstängande grindar till enekullarna i Moraåns dalgång där du kan se spår av forngravar och vacker torrbacksflora. Som namnet antyder är det backigt och på sommaren går det ibland kor här, då är det el i stängslet. Enekullarna ligger i anslutning till en gratis parkeringsplats utanför Eneskolan i Järna. Vill du gå en längre runda kan du följa den plana hagmarksstigen (4km) med de blå markeringarna som går genom odlingslandskapet och hagmarkerna, längs vägen finns flera bänkar som du kan vila på. Här finns också en eldplats där vi fyller på ved.

Länk till information om Moraåns dalgång

Sjävstängande grind har vi också installerat in till hagmarken på fornlämningsön Täljehus i Ragnhildsborg. En plan bred grusväg tar dig från parkeringen till grinden (ca 200m) och en stig leder dig runt den lilla ön. I Täljehus finns det en grillplats där vi fyller på ved, fikabord och en gammal borgruin. På sommaren går det får här men det finns ingen el.

Länk till information om Täljehus

Vi har också självstängande grind till den större grillplatsen med vindskydd i Lina naturreservat. Det finns ett torrdass och en soptunna innanför gärdesgården vid Mora torp. Från parkeringen leder en stig förbi en bilbom till en bred grusväg upp för en backe till entrén. Du måste ta dig igenom en bred gärdesgårdsgrind och en elstängselgrind med handtag för att komma in i hagmarken. Sedan är det ca 100m till eldplatsen genom hagmarken. På sommaren (maj-oktober) så går det ibland kor i hagen och då är det också el i stängslet. 

Länk till information om Lina

I Yttereneby naturreservat har vi byggt en bred ramp så att det skall vara möjligt att ta sig fram till eldplatsen med barnvagn. För att ta dit fram till rampen så måste du passera en elstängselgrind med handtag. På sommaren går det kor i hagen och då är det el i stängslet.

Länk till information om Yttereneby

Vi har fyra parkeringsplatser reserverade för rörelsehindrade i Brandalsund. Från parkeringarna kan du ta den breda färisten (spång som kor inte kan gå över) in i hagmarken. På sommaren går det ibland kor i hagmarken och då är det el i stängslet. Tre gamla militärfordonsvägar med ganska plant och fast underlag tar dig nästan hela vägen fram till de tre eldplatserna och torrdasset (med trappsteg). Vi fyller på ved i eldplatserna.

Länk till information om Brandalsund

Gillberga friluftsgård vid Nya Malmsjön är specialanpassad för funktionshindrade med kök, allrum, vilrum, duschar och toaletter. Utomhus finns en asfalterad skogsslinga och en badstrand med rullstolsramp ned i vattnet. Friluftsgården har en 300 m² stor huvudbyggnad som är fullt handikappanpassat med höj- och sänkbara köksskåp, tre handikapptoaletter, badrum med duschsäng och taklift, hörslinga i samlingssalen samt ett vilrum med säng. Det finns även internetuppkoppling. Lokalerna går att hyra för verksamheter riktade mot personer med funktionshinder men även andra är välkomna.

Länk till information om Gillberga friluftsgård