Södertörns hållbarhetsfestival

En ny grön festival för stora och små. Södertälje kommun är, tillsammans med Huddinge och Botkyrka kommun, med och inspirerar fler till en mer klimatsmart framtid under Södertörns hållbarhetsfestival i Botkyrka söndagen den 20 oktober kl. 10-14. Det är en festival för hela familjen som bland annat bjuder på underhållning, interaktiva utställare, pyssel och lekar. Dessutom medverkar Ayla Kabaca, programledare och musikalartist.

Det är Energi- och klimatrådgivarna i respektive kommun som står bakom initiativet Södertörns hållbarhetsfestival som ska öka engagemanget hos unga, klimatintresserade barnfamiljer.

– Vi vill att fler ska känna till att den egna kommunen erbjuder kostnadsfri rådgivning inom energi- och klimatrelaterade frågor, både till privatpersoner och företag. Vi samarbetar över kommungränserna med Botkyrka, Haninge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Tyresö och Södertälje kommun och vill med hjälp av det här evenemanget öka kännedomen om kommunernas gröna arbete, säger Emma Moberg, energi- och klimatrådgivare, Huddinge kommun.

Klimat ska vara kul

För att locka den yngre publiken har kommunerna anlitat programledaren och musikalartisten Ayla Kabaca, känd från bland annat barnprogram på tv och allsång för barn.

– Jag brinner för planetens välbefinnande och ser fram emot att få dela med mig av klimatfrågan på ett lustfyllt sätt. Jag är själv fyrbarnsmamma och det är ju liksom deras framtid som det handlar om. Vi diskuterar ofta hemma hur vi ska göra för att få vår vardag att fungera samtidigt som vi tar hand om planeten, varandra och våra medmänniskor, säger Ayla Kabaca.

Viktigt att engagera nästa generation

Det finns många positiva exempel på unga personer som haft en stor betydelse i den klimatfrämjande rörelsen, inte minst miljösuperstjärnan Greta Thunberg.

– Genom att plantera ett frö hos de yngre festivalbesökarna hoppas vi att fler barn och unga blir inspirerade till ett klimatsmartare liv. Och vem vet, vår nästa Greta kanske är en av dem, säger Emma Moberg på Energi- och Klimatrådgivningen.

 

Logga för Södertörns hållbarhetsfestival i rosa och blått


Om Södertörns hållbarhetsfestival

Södertörns hållbarhetsfestival äger rum på Xenter i Botkyrka söndagen den 20 oktober 2019, kl.10.00­­-14.00. Det är enkelt att ta sig dit med pendeltåg från Södertälje. Xenter ligger ett stenkast från Tumba station.

Det blir interaktiva utställare med lekar, pyssel och andra aktiviteter för barnen samt föreläsningar och klimatrelaterade aktiviteter för de vuxna. Kommunens energi- och klimatrådgivning kommer finnas på plats och presentera bland annat smarta huset och klimatvågen.

Länk till Södertörns hållbarhetsfestival på Facebook

 

Om Klimat- och energirådgivningen

Energi- och klimatrådgivningen är en opartisk och kostnadsfri service som finns i ett flertal kommuner. Rådgivningen sig till privatpersoner, företag och organisationer. Energi- och klimatrådgivningen ger tips och råd om hur kommuninvånarna kan påverka sin energianvändning och vad de kan göra för att påverka miljön så lite som möjligt.