2025 får Södertälje kommun egna koreografer

I januari anställs två kommunkoreografer som ska jobba för att främja dans och rörelse bland alla kommunens invånare.

Koreograferna Louise Kvarby och Anna Lord som tillhör danskompaniet Transforma blir kommunkoreografer under ett år i Södertälje kommun.

De ska genom dans skapa möten mellan barn och äldre och göra en dansfilm med inspiration av deras berättelser. På temat Gör din röst hörd kommer barn- och ungdomar få möjlighet att arbeta med rörelser, dans, kreativt skrivande och musik.

– Som kommunkoreografer i Södertälje ser vi fram emot att genom dans och film skapa möten. Vi hoppas också att individer, grupper och verksamheter kan få chansen att uttrycka sig genom dans, film och samskapad konst, säger koreograferna Louise Kvarby och Anna Lord.

Kommunkoreograferna kommer tillsammans med deltagare också utforska frågor som: Hur upplever Södertäljeborna sin stad då och nu? Vad uppskattar de och vad är unikt med Södertälje? Hur har Södertälje förändrats och hur vill de att Södertälje ska utvecklas in i framtiden?

– Att fler i Södertälje får chans att både se och delta i dansrelaterade projekt och aktiviteter tror vi är positivt både för kulturen och känslan av gemenskap, säger Christer Falk, enhetschef på kultur- och fritidskontoret, Södertälje kommun.

Samarbete med Region Stockholm

Projektet med kommunkoreograferna är ett samarbete mellan Transforma, Södertälje kommun och Region Stockholm. Koreograferna finansieras med medel från stat, region och kommun och kommer samarbeta med kommunala verksamheter i olika kommundelar, kulturskolan, Kultur365, Allaktivitetshuset Mosaik och även Södertälje sjukhus.

Projektet med kommunkoreografer startade 2016 med Haninge som första kommun. Södertälje är den nionde kommunen i Stockholms län som anställer kommunkoreografer. Modellen finns numera i hela Sverige och även Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Östergötland och Halland har engagerat egna koreografer.

Läs mer om kommunkoreografer: