Nyheter

5i12-priset 2022: Vinnare är Södertälje Basketbollklubb

2022-12-05

Utmärkelsen går till en person eller organisation i Södertälje som står upp för människors lika värde och medmänsklighet i samhället, som aktivt bidrar till att minska motsättningar mellan människor från olika kulturer.

Grattis Södertälje Basketbollklubb!

Juryns motivering:
Med en verksamhet som skapar ett innanför, i en stad där alltför många hamnar utanför. Och där rasism och främlingsfientlighet aldrig, aldrig har en plats. Man kan säga att klubben gett dem korgen. Årets 5i12-pris går till Södertälje Basketbollklubb.

Juryn år 2022 bestod av: Stefan Hollmark, stadsdirektör, Jörgen Austler, tf VD Telge, Elof Hansjons kommunalråd S, Alexander Rosenberg kommunalråd M, Tomas Karlsson, politisk redaktör LT och Mikael Alfredsson, kommunpolis.

2022-års lokala politiska manifest

Södertälje är en kommun med mångfald. Det är en styrka som präglar oss och som vi är stolta över. När du bor eller arbetar här ska det inte spela någon roll vad din bakgrund är, var du kommer från, vem du älskar, vilka dina föräldrar är eller vad du tror på.

Vi ska ha ett anständigt samhällsklimat, ett samhälle fritt från diskriminering och främlingsfientlighet där allas lika värde är en självklarhet. Vi ska underlätta för alla att delta och vara en del av samhället. Alla medborgare ska ha likvärdiga förutsättningar till att leva och utvecklas.

För att få det Södertälje vi vill ha måste vi alla stå upp för detta varje dag, så väl medborgare som politiker, tjänstemän och näringsidkare. Det var denna strävan – kampen att ena medborgarna och arbeta mot främlingsfientlighet och rasism – som skapade 5i12-rörelsen för mer än 30 år sedan.

Och varje år den 5 december, klockan fem i tolv, påminner vi om det fortsatta viktiga arbetet genom en manifestation på Stora torget.

I samband med manifestationen väljer Södertälje kommun, Telge, Polisen och LT att dela ut ett 5i12-pris – till årets pris är Emelin Oduncu, Petra Jacob och Södertälje Basketbollklubb nominerade. Pristagaren är en person eller organisation som gjort skillnad och visat särskilt mycket hänsyn, kraft och mod. Som står upp för medmänsklighet och hjälper till i kampen med att stärka samhället. Tack.

Boel Godner (S)
Alexander Rosenberg (M)
Lars Greger (MP)
Linda Sjögren (V)
Lovisa-Teolinda Gjorgjieva (KD)
Tage Gripenstam (C)
Metin Hawsho (L)

 

Tidigare vinnare

2021: Södertälje Simsällskap
2020: Läxhjälpen 
2019: FUB Södertälje/Nykvarn
2018: KRIS
2017: RFSL Södertälje
2016: Kyrkorna i Södertälje
2015: Läsa för integration
2014: Tillsammans för Södertälje
2013: El Sistema

Bakgrund

Sedan 1993 har Södertälje varit en del av 5i12-rörelsen. Varje år hålls en manifestation och en prisutdelning där vi till samman står upp för

människors lika värde.

5i12 Priset delas ut till en person eller organisation som gjort viktiga insatser för att motverka utanförskap och som bidragit till medmänsklighet och solidaritet. I Södertälje delas priset ut av Södertälje kommun, Länstidningen och Polisen i Södertälje.

Rörelsen har sitt ursprung i Härnösand där den bildades i slutet av 1980-talet efter några tragiska dödsfall och uppblossade våldsamheter mellan ortsbor och flyktingar.

Namnet anspelar på klockan, 5 i 12. Det är snart midnatt och hög tid att göra något innan det är för sent.

För människors lika värde!

Nationella 5i12-rörelsens hemsida