Nyheter

Till Södertäljeborna: ta ett större personligt ansvar

2020-06-03

Det har varit fortsatt trängsel på restauranger i stan och stökigt på badstränder och parkeringsplatser när värmen kom tillbaka. Kommunens representanter underströk på en pressträff på onsdagen att Södertäljeborna måste skärpa sig.

– Vi förstår att man längtar efter sol, men det egna ansvaret är stort. Skärp er: håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om ni har minsta symptom, sa Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) och en del av krisledningsnämndens presidium.

Hon uppmärksammade särskilt läget vid badplatser i och med den senaste värmen.

– Ser man att det är fullt med folk när man kommer till en badplats, åk därifrån.

Sommarskoj och feriepraktik för barn och ungdomar

Rickard Sundbom, stadsdirektör, ville även lyfta det som kommunen nu gör för medborgarna, särskilt unga under denna speciella sommar. De avgiftsfria aktiviteter som ordnas både av kommunen och Telgebostäder under namnet Sommarskoj innehåller allt från ridläger till beachvolleyboll. Trycket är högt, menade han, men tillade att kommunen jobbar hårt på att skapa fler möjligheter denna sommar att ta del av det som erbjuds, inom ramen för de begränsningar som coronaviruset skapar.

Fritidsgårdarna kommer hålla till utomhus och bland annat ha mobil verksamhet med hjälp av bussar. Fältarbetarna riktar sig som alltid till särskilt utsatta ungdomar och nu jobbas det på att resurser ska kunna riktas också till kvällar och helger.

– Feriepraktiken i Södertälje, ja där är vi nog bäst i landet. Kommunen erbjuder cirka 950 platser, meddelade Rickard Sundbom.

Dessa platser kommer finnas på fritidsgårdar, inom föreningar och ute i privat verksamhet som på kaféer och restauranger.

Slut på distansutbildning på gymnasierna

På utbildningsområdet meddelade Monica Sonde, utbildningsdirektör, att när skolorna startar till hösten upphör distansutbildningen på gymnasierna.

– Att gymnasieskolorna planerar vanlig verksamhet är speciellt viktigt för våra förstaårselever att veta. Däremot kommer vuxenutbildningen att ske genom en mix av utbildning på distans och genom fysisk närvaro.

Antikroppstester släpps

Inom äldreomsorgsområdet och verksamhet för personer med funktionsnedsättningar lyfte Karin Björkryd bland annat en nyhet. De som jobbar mot särskilda boendeformer kan genomföra ett antikroppstest. Testet kan visa om medarbetare har haft covid-19. Mer detaljer släpps under dagen, sa Karin Björkryd.

Mycket hänger på det egna ansvaret

Kommunens miljöchef Helena Göthfors tryckte igen på att en av fyra kontrollerade restauranger eller caféer uppvisade brister främst runt rutiner för att stävja trängsel. Precis som med hygienrutiner runt livsmedel, måste varje ansvarig för verksamheten på kaféer och restauranger göra egenkontroller och åtgärda bristerna runt trängsel, sa Helena Götherfors.

På badplatserna kan kommunen förtydliga vad som gäller genom att skylta om att hålla avstånd.

– Men det viktiga är att medborgarna sedan följer vad skyltarna säger. Ta ett personligt ansvar! Det är hårda ord idag, men det behövs ibland, avslutade miljöchefen.

Övriga som närvarade på pressträffen var Krisledningsnämndens presidium med Tage Gripenstam (C) och Alexander Rosenberg (M).

Pressträff 2020.06.03

Pressträff med anledning av coronaviruset

Pressträffen visas i sin helhet. Den sändes ursprungligen live på Facebook.