Nyheter

Äldre ensamma i hemmet riskerar att utnyttjas av bedragare

äldre kvinna talar i telefon i sitt hem

2021-01-14

Många har redan börjat vaccinera sig mot covid-19 och nu finns risk att bedragare ser ytterligare ett sammanhang där de kan lura folk. Det har kommit rapporter om att misstänkta bedragare har börjat ringa upp äldre för att säga att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten och vill boka vaccinationstid.

Uppringarna kräver att personen de ringer ska identifiera sig med bankdosa eller mobilt bank-id. I vissa fall har de använt samtalet för att reka för att sedan komma hem till dem de ringt upp. Det bästa är att bara lägga på luren.

Ökning av brott mot äldre

Brotten mot äldre ökar generellt i samhället, enligt polisen. De som är utsatta är personer utan många sociala kontakter. Om någon ringer på dörren, ska de krävas på legitimation. Myndigheter kommer inte hem till någon utan att ha bokat tider.

Så här skriver polisen på sin webbplats om telefonbedragare.

Vaccinering enligt prioriterad ordning

Vaccineringen av äldre sker i en prioriterad ordning. Beroende på vilken grupp man tillhör utför olika delar av hälso- och sjukvården vaccineringen. Personer som är 70 år eller äldre vaccineras till exempel genom att boka tid på sin ordinarie vårdcentral. Personer med omsorgsinsatser från hemtjänsten vaccineras av sin vårdcentral i sitt hem, eller hemsjukvården i de fall personen har den insatsen.

Mer information kring vaccineringens upplägg på Vårdgivarguiden.se

Sök stöd vid osäkerhet

Om man fortfarande är osäker över vad som gäller runt vaccinering, följ med i nyheterna, sök information på 1177.se, kontakta familjemedlem, släkting, eller kontaktcenter i kommunen, tel. 08 5230 10 00.