Södertälje har ansökt till Årets Stadskärna 2023

Drönarbild som visar Maren, Södertälje City.

Under flera år har Södertälje förberett sig för att vara med och kämpa om utmärkelsen Årets Stadskärna 2023. Nu är en formell ansökan skriven, presentationsmaterial har samlats och Södertälje är officiellt med i matchen.

Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun ser positivt på att ansökan nu är klar.
- Det här känns roligt. Ansökan är ett kvitto på att det hänt och händer mycket positivt i stadskärnan. Södertälje har ett unikt läge med ett centrum som bland annat har direkt anknytning till pendeltåg och vatten. Stadskärnan har en spännande utveckling framför sig, vilket inte minst samverkan och de stora investeringar som externa aktörer och kommunen gör vittnar om, säger han.

Visar på styrkan i att samarbeta

Nästa steg i ansökansprocessen är ett jurybesök i Södertälje där representanter från Svenska Stadskärnor visas runt och får höra om de projekt och insatser som genomförts under det senaste decenniet.

- Vi valde också att skriva sju väldigt konkreta case studys, korta berättelser från verkligheten som gör det tydligt hur vi lärt oss jobba närmare varandra ännu bättre, och hur vi kan lyfta stadskärnan tillsammans. Utmärkelsen handlar just om att upptäcka styrkan i samarbeten och det är just vad vi gjort i Södertälje, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Vinnaren utses den 31 maj

Utmärkelsen Årets Stadskärna tilldelas varje år en stad i Sverige som på ett framgångsrikt sätt utvecklat stadskärnan genom tydliga mål och god samverkan mellan platsens nyckelaktörer. Nomineringar och vinnare utnämns av organisationen Svenska Stadskärnor och prisutdelningen äger rum 31 maj 2023 i Helsingborg, som utsågs till Årets Stadskärna 2022.

- Efter hårt arbete har vi lyckats utforma en ansökan vi är stolta över. Den innehåller många goda exempel och insatser som vi genomfört i samverkan, och som gett resultat. Vi hoppas juryn ser att vår stad har haft en positiv utveckling och att det finns långsiktiga utvecklingsplaner för en ännu mer attraktiv och välkomnande stadskärna framöver - vårt gemensamma vardagsrum här i Södertälje, säger Tomas Björck, ordförande, Södertälje City.

Mer information på Södertälje Citys webbsida

Läs mer och hitta länk till hela ansökan om att bli Årets Stadskärna 2023. Den innehåller ett stort antal bilagor som visar på den starka positiva förflyttningen stadskärnan gjort under de senaste åren.

Läs om det förberedande arbetet mellan Södertälje City, Södertälje kommun, näringsidkare och fastighetsägare: Södertälje siktar på att bli Årets Stadskärna 2023