Nyheter

Både ris och ros till Södertäljeborna

2020-06-10

Vi respekterar inte längre riskerna med viruset, jämfört med för knappt två månader sedan. Samtidigt skötte sig studenterna bra i sitt firande igår. Det var en del av budskapen på pressträffen om coronapandemin som kommunen höll på onsdagen.

Många men inte alla tar sitt ansvar som företag eller organisation att hindra trängsel, stanna hemma vid minsta förkylningssymptom och hålla avstånd, enligt Boel Godner,  kommunstyrelsens ordförande. Hon, Alexander Rosenberg (M) och Tage Gripenstam (C), utgör  krisledningsnämndens presidium i kommunen och inleder pressträffarna.

– Det är ett personligt ansvar för dessa regler som gäller. Kommunen kan inte finnas överallt och kontrollera alla platser, sa Boel Godner (S), komm

Nu när det lovas fint väder igen, så gäller det att hålla ut och fortsätta hålla avstånd, enligt Alexander Rosenberg.

– Risken för coronaviruset tog inte slut i maj utan fortsätter även i sommar. Så vitt vi vet fortsätter smittrisken fram till årsskiftet.

Sommaren kan bli bra om vi bara sköter oss, menade Tage Gripenstam. Han lyfte att i slutet på veckan landar en broschyr i alla kommunens hushåll. Den samlar alla de ställen som finns att avnjuta semestern på, härhemma.

– Sprid ut er över nejden, fira era semestrar utan att trängas, inte ens på badplatsen.

Chef för krisledningsstaben Anna Flink redovisade smittläget i kommunen. Förra veckan var 71 personer per 10 000 invånare smittade. Denna vecka var samma siffra 82. Hon förklarade att en del av den ökningen kan förklaras av det utbredda testandet av smittade, men det visar tydligt att smittan finns kvar i vår kommun och ”vi riggar för en andra våg”.

"Studentfirandet blev känslosamt"

Distanserat studentfirande blev ämne för utbildningsdirektör Monica Sonde.

- Den respons vi fått har varit positiv. Firandet innehöll bland annat inslag från rektorer, studenter och sånguppträdanden. Trots att detta blev ett speciellt firande, blev det viktigt, fint och känslosamt. Och enligt polisens bedömningar så skötte sig studenterna bra.

För kommunens mest sköra medborgares skull skickade omsorgschef Karin Björkryd ut ett budskap.

– Vi behöver kunna bemanna i våra verksamheter även under semestertider. Nu vädjar vi till att alla medborgare försöker orka hålla i de rekommendationer som finns för att minska smittspridningen här i Södertälje. Vi kommer givetvis att fortsätta jobba hårt för att skydda våra mest sköra medborgare.

Anmärkningsvärt att trotsa regler

Cirka 350 kontroller har kommunen genomfört på restauranger och kaféer och under vecka 23 kontrollerades 12 anläggningar, berättade miljöchefen.

– Att två av tre inte tagit till sig reglerna för att minska smittspridningen, trots all information under mer än två månaders tid, det är anmärkningsvärt. Och vi ser en stor skillnad i brist på respekt för detta virus nu jämfört med för knappt två månader sedan. Folk smittas och viruset fortsätter döda, sa Helena Götherfors.

Avslutningsvis berättade miljöchefen att kommunen kommer stärka sin bemanning för att rigga för den nya lagstiftningen 1 juli, som ger kommunen ökade befogenheter runt kontroller av restauranger och kaféer. Förslag finns för att snabbt inom kommunen kunna besluta om stängningar och öppningar av verksamheter.

Pressträffen livesändes via Facebook och kommer att kunna ses här i efterhand.

Pressträff 2020.06.10

Pressträff med anledning av coronaviruset

Pressträffen visas i sin helhet. Den sändes ursprungligen live på Facebook.