Nyheter

Begränsade öppettider för serveringsställen och skärpta allmänna råd

Statsminister Stefan Löfven presenterar regeringens nya coronarestriktioner vid en presskonferens.

2021-02-25

Smittspridningen av covid-19 ökar i samhället. Folkhälsomyndigheten och regeringen har beslutat att det behövs ytterligare åtgärder för att förhindra smittspridningen. Att stänga alla krogar, restauranger och kaféer klockan 20.30 är en av åtgärderna.

Vid regeringens pressträff onsdagen den 24 februari 2021 presenterade statsminister Stefan Löfven vad de nya, tuffare restriktionerna innebär.

  • Från den 1 mars 2021 ska alla serveringsställen, oavsett om de serverar alkohol eller inte, stänga senast klockan klockan 20.30. Serveringsställen får ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter klockan 20.30.
  • Det blir skärpta allmänna råd kring vad som gäller i en butik. Uppmaningen är att man ska gå in ensam om man behöver handla i exempelvis en butik eller galleria. Vissa undantag görs för exempelvis barn och personer som behöver någon form av extra stöd när de handlar.

Folkhälsomyndigheten kommer att besluta om ytterligare begränsningar av hur många personer som får vistas i butiker, gallerior och gym. Läs mer på regeringens webbplats

Nya regionala rekommendationer

Under veckan kom även skärpta lokala rekommendationer i Stockholms län. Rekommendationerna gäller omgående fram till och med 23 mars. De innebär bland annat att:

  • Smittskyddsläkaren rekommenderar att engångsmunskydd alltid ska användas i kollektivtrafiken, samt i vissa inomhusmiljöer där man möter andra personer nära under längre tid.
  • Man bör bara resa om man måste.
  • Fortsätt att arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum, och även om du träffar samma arbetskamrater varje dag. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, måste du stanna hemma

Läs mer om nya regionala rekommendationer på Region Stockholms webbplats.

Här på kommuenns webbplats hittar du även samlad information om covid-19: Om coronaviruset