Nyheter

Beslutet kvarstår – inget traditionellt studentfirande 2020

2020-05-08

Södertälje kommun håller fast vid beslutet om att inte ordna något studentfirande och studentutspring våren 2020. Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra spridning av covid-19 medför att det inte finns förutsättningar för ett traditionellt studentfirande i år.

– Det känns verkligen tråkigt att våra studenter inte kommer att få ett studentfirande i år, men i nuläget finns det tyvärr ingen möjlighet att arrangera det och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör i Södertälje kommun.

Alla elever kommer att få sina betyg och det kommer att finnas tillfälle att i mindre grupper ta adjö av klasskamrater och lärare, och lämna tillbaka skolmaterial. Det kommer att anordnas så att man når både elever som är friska och kan komma till skolan, och elever som har symtom eller är i riskgrupp och som därför endast kan närvara på distans. Ambitionen är att det blir ett positivt minne. Något fint men som inte leder till folksamlingar.

– Jag förstår att våra gymnasiestudenter är besvikna. De har kämpat hårt och haft en särskilt tuff vår. Lärarna, rektorerna, jag och alla andra tycker att de verkligen är värda att firas. Men att riskera smittspridning är en större fråga. Genvägar, undantag eller förbiseenden som ökar risken för smittspridning kan få allvarliga konsekvenser.säger Johan Abrahamsson, verksamhetschef för gymnasiet i Södertälje.

Flera elever har hört av sig och är besvikna.

- Många elever har också uttryckt oro för smittspridning om man behöver delta i firande med vårdnadshavare och andra. Vi kommer att ordna en avslutning på gymnasietiden under trygga former, säger Johan Abrahamsson.

Information från skolan senast den 18 maj 2020

Senast den 18 maj kommer du som tar studenten att få information om hur du ska få dina betyg och när du ska komma till skolan och lämna tillbaka skolmaterial. Det kommer att ske på olika dagar för olika skolor och klasser.