Nyheter

Butikspersonal tipsar om aktiviteter för äldre

2021-04-14

Där det finns sociala kontakter finns det möjlighet att sprida information. Med den insikten skapade Kultur 365 ett nytt sätt att sprida information till äldre via butikspersonal i Södertäljes butiker. Just nu berättar man om att PlaymÄkers (en av Kultur 365:s aktiviteter) kan bokas för att ge teknikhjälp i hemmet, att man kan ringa Seniorlinjen om man känner sig ensam och att mötesplatserna i Södertälje erbjuder promenadsällskap på förmiddagarna tre dagar varje vecka.

Pandemin har inneburit isolering och ensamhet för många äldre. Med allt fler vaccinerade äldre förväntas ett stort socialt behov uppstå. Några som redan fått känna av det är butiksägare och deras medarbetare. De vittnar om att många äldre kommer in mer för att umgås snarare än att handla. Kommunen har å sin sida sökt efter nya vägar att aktivera äldre utifrån de restriktioner som gäller under pandemin. Kommunens mötesplatser för äldre har tvingats hålla stängt under pandemin (för att istället satsa på att utveckla alternativa typer av aktiviteter). Här föddes idéen om att informera om senioraktiviteter i butiker genom att låta butikspersonal tipsa besökare i butik.

Lars Ahlin från Kultur 365 tog kontakt med Sara Capossele på mötesplatser för äldre och Aljosa Lagumdzija på Södertälje city. Snart fanns både aktiviteter och en rad butiker intresserade av att distribuera information om dessa.

Från och med denna vecka finns broschyrställ i ett 20-tal butiker, vårdcentraler, bibliotek, rehabkliniker samt friskvårdsanläggningar, caféer och secondhandbutiker. Flyers listar kontaktnummer och aktuella aktiviteter för Södertäljes äldre. Just nu under pandemin är det få och främst uteaktiviteter men informationen kommer uppdateras och bytas ut regelbundet. Initiativet följer Folkhälsomyndighetens och Södertälje kommuns rekommendationer.