Nyheter

De blev Årets lärare och Årets arbetsgrupp i grundskolan

Fem personer samlade på en scen.

2022-09-22

Kristina Just på Hovsjöskolan, Alejandro Ochante Caceres på Brunnsängskolan, Malin Jönsson på Hölöskolan och förstelärargruppen på Tavestaskolan har utsetts till årets lärare och årets arbetsgrupp. En utmärkelse som delades ut av utbildningsnämnden under torsdagen.

Under torsdagen samlades 850 medarbetare från Södertäljes grundskolor i stadshuset och på Mariekällskolan för ett fullspäckat schema med utbildnings- och inspirationsföreläsningar. Bland föreläsarna fanns Bobby Oduncu och Nisti Stêrk som gjorde den uppmärksammade och prisbelönta dokumentären ”Who the fuck is Bobby?” På scenen deltog även Bobbys mamma Emelin Oduncu som berättade hur hon har stöttat Bobby efter att han kom ut som homosexuell. Trions framträdande avslutades till stående ovationer från publiken.

Under eftermiddagen delades också utbildningsnämndens utmärkelse Årets lärare och Årets arbetsgrupp ut. Vinnarna blev:

Kristina_Just_webben.png

Kristina Just, Hovsjöskolan.

- Jag har jobbat 20 år i kommunen och jag är så tacksam att jag har fått chansen att utveckla det jag älskar, och att jag alltid har haft rektorer och kollegor som trott på mig. Jag känner stor glädje och tacksamhet just nu.

Ur motivering: Kristina har under en längre tid uthålligt arbetat för att utveckla undervisningen i matematik på Hovsjöskolan. Som specialpedagog har hon stöttat elever med svårigheter, men också lärare i handledning med syfte att utveckla undervisningen i matematik. Resultatet har varit starkt bidragande till skolans utveckling och goda resultat.

Malin_Jönsson_webben.png

Malin Jönsson, Hölöskolan

- Det är jätteroligt att ha fått utmärkelsen. Jag blev väldigt överaskad, och det var en mycket fin nominering.

Motivering: Malin har bidragit till att skapa en numera väl etablerad rutin av kunskapsuppföljning på lågstadiet. Som klasslärare förde Malin noga dokumentation, kontinuerligt, över sina elevers kunskaper för att se vilka kunskaper som befäst i syfte att planera fortsatt undervisning.

Alejandro_webben.png

Alejandro Ochante Caceres, Brunnsängskolan.

- Jag blev helt överraskad. Jag har bara jobbat som lärare i tre år och är fortfarande rätt ny i branschen. Men jag tror på att eleverna behöver goda förebilder i skolan. De behöver vuxna som ser dem och som bryr sig om dem. Får de bara känna det – då kan de gå hur långt som helst.

Ur motivering: Alejandro har förmågan att på ett intressant sätt omsätta svåra matematik-och teknikuppgifter till oförglömliga praktiska moment.
Alejandro bjuder på sig själv och använder sin lekfullhet på ett sätt som ökar elevernas inlärningslust.

Tavesta_webben.png

Årets arbetsgrupp blev förstelärargruppen på Tavestaskolan, Helena Adams, Malin Andersson och Emelie Hopstadius.

- Vi är oerhört glada. Vi har fantastiska kollegor som stöttar oss och som är med på allt vi planerar. Utan dem hade vi inte stått här.

Ur motiveringen: Tillsammans leder de utveckling av undervisningen inom matematik, svenska och ikt på ett entusiasmerande sätt. Förstelärargruppen bidrar till att skapa en vilja och ett intresse för att lära och utvecklas. Det gäller både för elever och personal. Deras arbete har starkt bidragit till en positiv resultatutveckling på skolan.

Priset består av 20 000 kr för individuella pristagare och 40 000 kr per grupp.