Nyheter

Desinformation och festarrangemang tema på pressträff

2020-05-20

Den desinformation som florerar i kommunen om corona och ansvaret att inte samlas för fester och firanden var ett par av ämnena för onsdagen pressträff.

– Information som sprids därute utgår ofta ifrån att vi inte skulle ge våra anställda skyddsutrustning. Vi skyddar våra anställda och våra äldre, och även om vi har sett smittspridning i Södertälje har vi klarat oss bättre än i många andra kommuner, sa Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S).

Vid pressträffen som hållits de sista veckorna i stadshuset ges en lägesbild av hur Södertälje kommun hanterar coronaviruset och dess konsekvenser. Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S), Alexander Rosenberg (M) och Tage Gripenstam (C) som utgör krisledningsnämndens presidium inom kommunen, inledde pressträffen.

Digitala studentavslutningar tryggast 

Kommunala gymnasieskolor skickar betyg i rekommenderat brev och kommer att ha digitalt studentfirande på distans, enligt Monica Sonde, utbildningsdirektör, som hänvisade till ett beslut från tidigare i veckan.
– Det är ett tråkigt beslut. Studentfirandena blir inte som vi skulle önska. Men vår bedömning är att det blir det finaste och tryggaste sättet vi kan genomföra det här på, sa Monica Sonde.

Flyttar inte in äldre där smitta finns

Inom omsorgskontoret har en rad åtgärder satts in för att hindra smittspridning. En av flera sådana, som Karin Björkryd, omsorgsdirektören nämnde, var inflyttningen av äldre på boenden.
– Vi är noga med att inte flytta in nya personer där det finns smittspridning och de som flyttas in provtas för covid-19, sa omsorgsdirektören.

Inget frittvalt arbete

Helena Götherfors, miljöchef i kommunen, får många frågor om bröllopsfester.
– Arrangörer av fester i och med dop, begravningar och bröllop och de som tillhandahåller ett serveringsställe och deltagare, alla har ett personligt ansvar. Det här är inget frittvalt arbete. I de föreskrifter från Folkhälsomyndigheten som styr hur man ska agera för att minska smittspridning står att man inte ska delta eller arrangera stora festligheter. Det är ett ansvar som alla har.

Pressträff 2020.05.20

Pressträff med anledning av coronaviruset

Pressträffen visas i sin helhet. Den sändes ursprungligen live på facebook.