Nyheter

Elever från Lina visade experiment för nobelpristagare

Fyra barn i vita rockar står på rad. Bakom står en man i kostym.

2022-12-13

I fredags fick fyra elever och deras lärare vid Lina grundskola besöka brittiska ambassaden. På plats fick de träffa nobelpristagare och utföra ett eget experiment – elefanttandkräm.

Det var för några veckor sedan som kemilärare Vesna Ramovic blev uppmärksammad för sitt sätt att involvera och göra eleverna delaktiga i undervisningen. Kunde hon tänka sig att tillsammans med några elever delta på ett evenemang för nobelpristagarna och visa ett experiment?

- Jag valde ut fyra duktiga och ansvarsfulla elever och så började vi träna. Jag bad min kollega stötta i engelska för att vi skulle kunna utföra experimentet på både svenska och engelska och vi tog fram en affisch med kemiformler som visar vad som händer i experimentet, berättar Vesna.

I fredags åkte de till Stockholm och togs emot på ambassaden av brittiska ambassadören. De fick också träffa 2021 års nobelpristagare i kemi David MacMillan och utföra ett experiment kopplat till det MacMillan prisades för, asymmetrisk organokatalys. I experimentet framställer eleverna en stor mängd kräm i en uppsnabbad process.

elefanttandkräm_1200.png

- Det var en stor upplevelse att få komma dit. Eleverna tyckte det var spännande och lite nervöst, men vi har övat väldigt mycket och allt gick jättebra, säger Vesna Ramovic.

alla_nobel_1200.png

Lärare Jennifer Anter, eleverna Bronaya Al-Jumaili, Leyona Can, Marius Qaseer och Lucio Koraag och lärare Vesna Ramovic.

Fotograf: Ulf Hinds

Se när eleverna övar på experimentet med elefanttandkräm (youtube).