Nyheter

”Farligare med covid-19 än att vaccinera sig”

2021-08-27

Vi kan bättre än så här, tycker politikerna utifrån att Södertälje sticker ut för att ha låga vaccinationstal, i regionen och i landet. Det är farligare att få covid-19 än att bli vaccinerad mot viruset, upprepar företrädare för Södertälje kommun på en pressträff på fredagen.

– Vi är inte där än då vi kan kramas, trängas i affärer och på fester. Lyssna inte på rykten om att det finns fara med att vaccinera sig. Det är mycket farligare med pandemin, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) på en pressträff den 27 augusti om kommunens hantering av pandemin.

Alexander Rosenberg som närvarade som en del av krisledningsnämndens presidium förstår att vissa är rädda för vaccinet.

– Men ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan vi ta en öl med vänner och se SSK spöa Leksand i ett fullsatt tempel, säger han.

Vaccinationssatsningar på skolor och vårdcentraler

Säkerhetschef Anna Flink understryker att läget inom kommunal verksamhet och även sjukhuset har ”grönt ljus” – utan avvikelser – bygger på att Södertäljeborna fortsätter vaccinera sig. Nu blir det satsningar på att man från 16 år vaccinerar sig.

– Eftersom vaccinationsgraden är otroligt dålig i Södertälje driver vi på för att få ha pilotsatsningar tillsammans med regionen och styra vaccination mot specifika skolor och vårdcentraler. Vi vill minska avståndet mellan ovaccinerade Södertäljebor och en spruta, säger Anna Flink.

Hon understryker även vikten av två vaccinationsdoser eftersom det är det som krävs för att häva spridning av deltavarianten av covid-19.

Skolor undviker stora möten

På utbildningsområdet berättar Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör, att skolstarten har avlöpt väl med undervisning på plats på grund- och gymnasieskolor.

– Vi har anpassningar för att stoppa smittspridning. De går fortsatt ut på att undvika stora föräldramöten och möten mellan lärare samt att scheman läggs för att undvika trängsel i matsalen.

Johan Abrahamsson säger även att en gymnasieskola, i ett första skede, är utsedd där vaccination ska erbjudas på plats.

Lovaktiviteter för unga har lockat tusentals

Under sommaren, berättar kultur- och fritidschef Maria Lindeberg, har 3 500 platser erbjudits på olika lovaktiviteter för kommunens unga. Det har erbjudits kolloliknande läger, exempelvis konst-, rock- och dansläger och fritidsgårdarna har haft dagsaktiviteter som båt- och badutflykter och höghöjdsbanor. Som exempel har en av fritidsgårdarna haft 1 080 besök till aktiviteterna.

– Det är många föräldrar som visat uppskattning för det som erbjudits deras barn och unga, säger Maria Lindeberg.

Verksamheter inom omsorg öppnar igen

Omsorgsdirektör Karin Björkryd berättar att det varit låg smittbelastning under sommaren inom hennes kontors verksamheter. Inom funktionshinderområdet har tre personer varit smittade, annars inga.

Hon är tacksam för den höga vaccinationstakten inom omsorgskontoret för att den gett ”goda resultat”. Omsorgskontoret öppnar nu sådana aktiviteter som haft stora begränsningar, men med anpassningar så inte smitta får fäste och sprids.

– Vi vill uppmuntra personer med funktionsnedsättning att åter komma till vår dagverksamhet där vi kan erbjuda flera aktiviteter. Vi vet att det varit ansträngt för de här personerna och deras anhöriga, säger Karin Björkryd.

Se livesändingen fråpån pressträffen i efterhand.