Feriepraktikanter förbättrar miljön i Hovsjö

Feriepraktikanter förbättrar miljön i Hovsjö

Södertälje kommun har i år erbjudit feriepraktik till nästan 1000 ungdomar. Många av dem fick jobb hos Telge bostäder och Telge Hovsjö. Vi åkte dit och träffade några av dem och deras handledare.

 

https://dreambroker.com/channel/2ktbn174/vvqnwjhz

 

I Hovsjö får ungdomarna arbeta med måleri, snickeri och trädgårdsskötsel under treveckorsperioder. När vi kommer dit håller några av dem på med att måla en trätrappa.

- Vi gör lite allt möjligt för att göra det rent och fint här i Hovsjö Vi slipar bänkar, oljar in dem, vattnar planteringar och sånt. Det är väldigt roligt. Man får nya vänner och lär sig grovjobbet, berättar Moa Lindahl, 16, som just gått ut nian.

Totalt har 200 personer jobbat hos Telge bostäder och Telge Hovsjö i sommar. Det är flest platser i landet, enligt tidningen Hem & hyra som undersökt vilka hyresvärdar som ger ungdomar sommarjobb.

Vi går vidare i området och möter en grupp som håller på att restaurera en lekplats. Där träffar vi Simon Blom, 16.  Han tycker att det är smart att söka feriepraktik just hos Telge bostäder eftersom man får en känsla för hur det är att jobba:

- Vi får olika uppgifter varje dag. Just nu håller vi på med ställningarna bakom oss, så det blir lite finare i området. Vi har maskerat, målat och slipat.

Feriepraktiksamordnaren Hanna Hanna trivs med att handleda ungdomarna.

-Man märker att de inte vet så mycket i början. Under periodens gång lär de sig måla och slipa, ta egna initiativ och få in tänket som en arbetare bör ha. Det är roligt att se dem utvecklas, säger han.

Hans kollega, feriepraktiksamordnaren Emma Samoiel, hoppas att många ungdomar söker till just Telge bostäder nästa sommar:

- Mitt tips är att komma hit och vara öppen. Man utvecklas som människa och lär sig samarbeta med andra. Jag skulle verkligen rekommendera att man söker hit.