Nyheter

Feriepraktikanter har fått inblick i arbetslivet

2020-08-25

I år har Södertälje kommun ordnat feriepraktik åt närmare 1000 ungdomar, främst födda 2003 och 2004.

Feriepraktik är ett handlett ”sommarjobb” och syftet är att ge inblick i någon av kommunens olika verksamheter och hur det kan vara att jobba där. Men det finns även platser inom företag och organisationer.

– Det var drygt 200 platser mindre i år jämfört med förra året. De arbetsplatser som försvann på grund av pandemin fanns framför allt inom äldreomsorg, barnomsorg och kultur. Det var en del inom privata sektorn också, t.ex. hotell och platser på ett lekland, berättar Kirsi Reilin, samordnare av feriepraktik på utbildningskontoret.

Susanna Lovén har hållit i arbetet med feriepraktikanterna på Torekällberget och rekryterat dem. I år var det 27 stycken. Hon ringde till dem som anmält intresse och ställde frågor, bland annat om de kunde tänka sig att bära historiska kläder.

– Sammanfattningsvis har det varit väldigt lyckat. Ungdomarna var entusiastiska och motiverade och de som jobbat med dem har varit nöjda. Vi har inte haft några problem med kläderna, säger Susanna Lovén.

Från Torekällbergets sida har man varit väldigt mån om att förbereda ungdomarna inför arbetet:

– Alla fick ett välkomstbrev så snart vi visste att de skulle komma till oss.  Sen höll vi en halvdags introduktion före sommaren. Då pratade vi bland annat om coronasäkerhet och ordnade en rundvandring på området. Museichefen var med och välkomnade alla, berättar Susanna Lovén.

Arbetsgivare som är intresserade av att ta emot feriepraktikpraktikanter nästa år kan vända sig till kommunen, enklast genom att mejla till feriepraktiken@sodertalje.se

Intervjuer med ungdomar och deras handledare

Feriepraktikanter på Södertälje ridklubb

Feriepraktikanter på Café växtvilja

Artikel: Feriepraktikanterna trivs på Torekällberget