Nyheter

Feriepraktikanterna trivs på Torekällberget

2020-07-22

I år erbjöd Södertälje kommun 971 feriepraktikplatser inom Telgekoncernen, den privata sektorn och i själva kommunen. Vi träffade tre ungdomar som fick plats på Torekällberget och frågade vad de tyckte om jobbet.

Axel Ottosson, 16, som nyligen gick ut nian på Eneskolan, är inne på sin sista vecka på Torekällberget när vi träffar honom:

– Jag får göra allt möjligt här. Det här är ett av de roligaste ställena i kommunen att sommarjobba på. Dagarna börjar med att vi byter om och planerar var vi ska vara, till exempel Råbygården, Torpet eller hos djuren. Det är bra att träffa mycket folk på dagarna.

Meja Elderot, 15, gick ut nian på Pershagenskolan i juni. Hon tycker att det är kul, nytt och lärorikt att jobba på Torekällberget. Den här dagen är hon lekledare för barn.

– Mest handlar det om att träffa människor och vara social. Jag sökte sommarjobb och blev placerad här eftersom jag är mycket social, säger Meja.

Emma Lord, 16, har nyligen gått ut nian på Pershagenskolan.

– Här får jag tvätta, leka mycket med barn, stå i kiosken och träffa människor. Man lär sig historia samtidigt som man lär sig hur man ska prata och bemöta olika människor, berättar hon.

Fakta feriepraktik

I år delades feriepraktikplatserna främst ut till elever som är födda 2003 eller 2004. Även de som är födda 2001 eller 2002 och som har särskilda behov kunde söka. I första hand prioriterades ungdomar som inte haft feriepraktik tidigare, och de resterande platserna lottades ut bland de sökande.

Exempel på arbetsuppgifter för feriepraktikanterna:

  • Vaktmästerisysslor på olika arbetsplatser såsom städning, målning, fastighetsskötsel, reparationer, flytt med mera.
  • Trädgårdsarbete i ekologisk grönsaksodling.
  • Ungdomsledarskap i seglarskola.+
  • Hjälp på bibliotek, vara med på olika biblioteksaktiviteter