Gratis föreläsningar för alla under Science Week 2020

Imorgon onsdag den 29 januari öppnar Södertälje Science Week för tredje året i rad. Gå på någon av de 100 programpunkter som erbjuds. Det är gratis och öppet för alla. Södertälje kommun står bakom flera evenemang.

Bland annat har samhällsbyggnadskontoret en halvdag om vad som krävs för att Södertälje ska bli framtidens hållbara stad - med nio olika seminarier. Kommunen arrangerar även ett 24-timmars hackaton om framtidens Södertälje City. Under fredagen genomför dessutom ett 20-tal mellanstadieelever från Igelstaskolan ett hackaton i Minecraft. Eleverna arbetar i Minecraft Education för att bygga sitt framtida hållbara Södertälje.

Följ vad som sker under dessa två hackaton

Håll koll på kommunens Facebook: https://www.facebook.com/sodertalje 

Där kommer vi under fredagen livesända från dessa två hackaton, vi kommer lägga upp bilder och även under lördagen avslöja vinnarna i hackaton.

Kostnadsfritt - men anmälan krävs

De flesta programpunkter äger rum på Södertälje Science Park/KTH, Kvarnbergagatan 12, Södertälje, men också på andra platser i Södertälje. Det är kostnadsfritt att delta på seminarier och workshops, men du måste anmäla dig. Varje programpunkt har en länk för anmälan.

Här hittar du samtliga programpunkter samt anmälningslänkar: Science Week program (öpnnas i ett nytt fönster)

Under Science Week kan entreprenörer, studenter, elever, företag, anställda och medborgare mötas, inspireras och ta del av det som sker i staden. Gymnasieelever från Södertälje, Tumba, Tullinge och Strängnäs som går årskurs 2 inom naturvetenskap, teknik och ekonomi får inspiration av yrkesverksamma och chansen att jobba med riktiga case.

Visa upp att Södertälje är en kunskapsstad

Första Science Week anordnades 2018 i samband med invigningen av Södertälje Science Park och KTH Södertälje. Huvudarrangör av Science Week är Södertälje Science Park med sina ägare KTH, Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S), är en av talarna vid öppningen av Science Week den 29 januari.

- Science Week är viktigt för att visa upp att Södertälje är en kunskapsstad med växande KTH och storföretag som AstraZeneca och Scania. Södertälje ligger i framkant när det gäller forskning och utveckling inom hållbar produktion. Science Week ger chansen att kraftsamla kring forskning, utbildning, och även uppmuntra barn och unga till naturvetenskapliga utbildningar, säger Boel Godner.

Programpunkter där Södertälje kommun är arrangör eller deltar

 • Onsdag 29/1, kl. 07.30–09.00 
  Arrangör: Destination Södertälje

  Frukostklubben – Hållbar organisationskultur ”Det sitter i väggarna”
  Hur kan du utveckla din organisation genom att förstå hur en kultur skapas och språkets kraft? Skalan är ifrån ”Livet suger” till ”Livet är fantastiskt”.  Du får insikter och blir medveten om hur företagskulturen kan utvecklas i positiv riktning.
 • Onsdag 29/1, kl. 13.00–16.00
  Arrangör: Samhällsbyggnadskontoret

  Vad krävs för att Södertälje ska bli framtidens hållbara stad?
  Hur kan vi skapa en stad där gestaltningen bidrar till hållbara livsmiljöer, där vi säkrar en hållbar, lokal matproduktion? Hur kan vi bygga infrastruktur som minskar segregation, förbättra matchningen på arbetsmarknaden och hur sluter vi kretsloppen och förvandlar dagens avfall till en framtida resurs?
 • Onsdag 29/1, kl. 14.30–16.00
  Arrangör: Destination Södertälje
  Hur kan vi attrahera framtidens kompetens? Innovativ och intuitiv workshop
  Syftet med workshopen är bland annat att föra dialog och få nya perspektiv både ur ett attraktivt arbetsgivarperspektiv men också kring praktiska verktyg. Scania deltar och berättar om hur företaget skapar förutsättningar för livslångt lärande för sina anställda. De ger exempel på hur man kan kommunicera behov och krav på framtida kompetenser exempelvis med hjälp av digital teknik.
 • Torsdag 30/1, kl. 09.15–16.00
  Arrangör: MatLust (ett projekt som ägs av Destination Södertälje, Södertälje kommun)

  Matsystem i förändring: ny teknik eller beteendeförändringar?Konferens där forskare, experter, entreprenörer och andra aktörer samlas kring en mångfald av lösningar för mer hållbara matsystem. Kom och inspireras, var med och bidra, och få möjlighet att synas och mötas genom presentationer, utställningar och samtal!
 • Fre 31/1, kl. 08.30–10.40
  Arrangör: Södertälje City

  Handelns utveckling i stadskärnan
  Ta del av de senaste trenderna, digitaliseringens påverkan på köpmönster och färska framgångsexempel. Stadskärnan som destination och handelsplats står i fokus både för butiker, fastighetsägare och besökare. Några av talarna är Mats Johannesson, samhällsbyggnadskontoret och Aljosa Lagumdzija, Södertälje City som berättar om det pågående arbetet och planerna för en större stadskärna 2020 och framåt.
 • Fre 31/1, kl. 11.30–13.00
  Arrangör: Destination Södertälje
  Företagarlunch Södertäljes företag
  Nätverka med företagare, politiker och högre kommunala tjänstemän. Se exempel på digitalisering, 3D-printing av prototyper, VR . Företag kan få stöd att växa av olika företagsfrämjande aktörer som ställer ut. Företagarluncherna riktas främst mot dig som är företagare, men också du som är intresserad av näringslivsfrågor i Södertälje.
 • Fre 31/1-1/2 Arrangör: Södertälje Kommun
  24-timmars hackaton – Hack for Södertälje
  Var med och skapa framtidens Södertälje City 2030. Kom med din kunskap och dina idéer för att skapa framtidens bästa centrum, för människor och för planeten. Att delta i Södertälje Hackathon 2020 innebär att du med ett team arbetar utifrån en eller flera av ett antal tydligt formulerade problemställningar för att skapa framtidens Södertälje City. Bidraget presenteras för en jury som utser vinnare i de olika priskategorierna. Inga särskilda förkunskaper krävs, exempelvis inom programmering, men vi ser gärna att du är en nyfiken lagspelare med intresse för digitalisering och hållbarhet!
 • Lör 1/2, kl. 11.00–15.00
  Arrangör: MatLust (ett projekt som ägs av Destination Södertälje, Södertälje kommun)
  Livsmedelsnod och hållbara smakprover med MatLust
  MatLust berättar om sitt arbete med att etablera en nod för hållbar livsmedelsutveckling i Södertälje. Det bjuds på hållbara smakprover från den prisbelönta skolmaten i Södertälje kommun.
 • Lör 1/2, kl. 14.00–15.00
  Arrangör: Södertälje kommun
  Pitchning och prisutdelning Hack för Södertälje
  Efter ett dygns arbete presenterar de olika grupperna sina idéer från Hack för Södertälje. Vi hoppas få ta del av många intressanta tankar, allt avslutas med en prisutdelning.

Läs mer om allt övrigt som händer under Science Week

Här kan du läsa mer om Science Week och ta del av hela programmet: Science Week program