Nyheter

Hackathon bidrar med idéer till ett bättre Södertälje

2022-04-26

Den 5-6 februari detta år höll Södertälje kommun sitt andra hackathon där intresset kom från länder som bland annat USA, Tyskland, Norge och Danmark. Under hacket framkom en hel del storslagna idéer där målet är att de ska kunna förbättra och förändra morgondagens samhälle.

Poängen med ett hackaton är bland annat att bli bättre på att arbeta tillsammans med andra för att lösa de problem som kan uppstå i samhället idag. Vinnarna hade alla olika anledningar till att vara med; att få bidra med något bra till sin stad, bidra med idéer, och bidra till att Södertälje kommun kan ta mer faktabaserade beslut, vilket avspeglade sig i deras idéer.

Förstapriset gick till team Ptolemaios som består av Ludvig Kratzert, Agnes Colliander Sofia Gren, Daniel Källberg, Emanuel Källberg och Simon Källberg. Idéen som gav dem visten var en tillgänglighetsanpassad karta över trottoarer. Att generera en karta med tillgänglighetsinformation över trottoarer i Södertälje, genererad med hjälp av maskininlärning, IoT och öppna data. Den primära effekten är att hjälpa medborgare med tillgänglighetsbehov att navigera lättare i staden. Efter ett första försök i Södertälje centrum är lösningen skalbar till det större Södertäljeområdet och utanför. Se en film med förstaprisvinnarna här!

Andrapriset gick till team Resource som består av Shirin Redha. Tanken är att skapa en börsplattform för byggmaterial och avfall, för att uppmuntra till återanvändning och informera om klimatpåverkan. Genom att samarbeta med medborgare i Södertälje kommer privata användare till exempel kunna köpa små mängder byggavfall som trä. Se en film med andraprisvinnaren här!

Tredjepriset gick till team Every Byte Counts som består av Marwan Bardaji, William Adelbertson och Filip Wiklund där huvudfokuset var informerat beslutsfattande. För att hjälpa informerat beslutsfattande är tanken att samla in data, analysera den och presentera den med relevant information. Genom att designa en ny och innovativ dataflödesprocess kommer Södertälje, till skillnad från den gamla modellen, kunna ha data från kommunen och externa datakällor samlade i en plattform. Detta gör det möjligt att utföra avancerade beräkningar, förutsägelser och visualisering över data. Se en film med tredjeprisvinnarna här!

Arbetet med att se över hur Södertälje kommun kan arbeta vidare med dessa idéer är igång. I dagsläget har alla vinnande team fått presentera sina förslag för IT-ledningsgruppen som består av representanter från både kommunen och Telge. Södertälje kommuns förhoppning är att tillsammans skapa ett mer inkluderande, hållbart och uppkopplat samhälle

Läs mer om vinnarna och idéerna här!