Nyheter

Hållbarhetspriset - intervju med förra årets vinnare

2022-09-13

På måndag, den 19 september, öppnar nomineringen för en av kommunens viktigaste utmärkelser, Södertäljes hållbarhetspris 2022. Kommunen har intervjuat förra årets vinnare, Second hand till hjälp, om hållbar utveckling.

Varje år delar Södertälje kommun ut hållbarhetspriset till en person, förening eller företag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra insatser som främjar hållbar utveckling i kommunen.

I begreppet hållbar utveckling ingår ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och priset delas ut för ideella och yrkesmässiga insatser inom en eller flera av de tre dimensionerna. Alla medborgare i Södertälje kan nominera en kandidat till hållbarhetspriset.

Hållbarhetspriset kan inte delas ut till enskilda personer, verksamheter eller företag inom Södertäljes kommunkoncern.

År 2021 gick priset till andrahandsbutiken Second hand till hjälp i Viksängen. Vi har ställt tre frågor om hållbarhet till Jan Johansson som är butikschef på Second hand till hjälp.

Hur har det varit för er sedan ni vann hållbarhetspriset 2021?

I samband med att vi fick hållbarhetspriset 2021 så var det flera av våra stamkunder som hade uppmärksammat det och gratulerade oss. Men framför allt så upplevde jag att våra anställda kände sig stolta över utmärkelsen och försökte sprida information om det.

Varför är hållbar utveckling viktig för er?

Hållbar utveckling är själva grunden för vårt arbete. Det innebär inte bara att återanvända en vara en eller flera gånger.  Det är också att sortera och se till att det som inte kan säljas i vår butik hanteras på ett bra sätt. Vi ser också att vi kan ge de som står en bit ifrån arbetsmarknaden en möjlighet till nystart eller omstart.

Förutom att skänka och handla second hand, har ni andra tips på hur man kan tänka hållbart?

Det jag framför allt tänker på är att ge fler en chans att komma ut i arbetslivet även om man inte klarar av att arbeta 100%. Men även att ge volontärer en meningsfylld sysselsättning och på så sätt förlänga arbetslivet och känslan av att vara behövd.

 

Nomineringen för Södertälje kommuns hållbarhetspris 2022 öppnar den 19 september på kommunens hemsida. Du kan läsa mer om priset och hur du nominerar här.