Nyheter

Helen Lind Jaktlund vinner 5i12-priset

Prisutdelning med flera människor på scen som får blommor, diplom. En trumpetspelande man syns i förgrunden.

2023-12-05

Årets 5i12-pris går till Helen Lind Jaktlund, ansvarig för Pingstkyrkans sociala center i Södertälje. Helens arbete och engagemang för Södertäljeborna uppmärksammades vid dagens prisutdelning i Södertälje stadsbibliotek.

På sociala centret i Pingstkyrkan erbjuds mat och gemenskap till behövande. Helen Lind Jaktlund är ansvarig för verksamheten som håller öppet varje vecka och bjuder på fika och lagad mat. De som kommer hit kan även få matvaror, kläder och hygienartiklar. Allt fler barnfamiljer har svårt att få ihop det ekonomiskt, framför allt till jul. De julkassar som Helen Lind Jaktlund och Pingstkyrkans sociala center delar ut hjälper flera hundra familjer i Södertälje varje år.

Juryns motivering: ”Med en alltid lika utsträckt hand, som når dit välfärden inte når. För den som hungrar, en bit mat. För den ensamma, en kamrat. En hand som värmer, lyfter, ger. Och som håller om. Håller ut. Håller i. 2023 års 5i12-pris går till Helen Lind Jaktlund.”

– Det här känns fantastiskt, att få det här priset. Att vi har fått denna utmärkelse betyder mycket. Att vi sliter i vardagen och att man ser och uppmärksammar det. Tillsammans gör vi Södertälje lite bättre, säger årets vinnare av 5i12-priset, Helen Lind Jaktlund. 

Stort grattis till Helen!

Juryn för 5i12-priset 2023: 
Magnus Gyllestad, stadsdirektör Södertälje kommun
Elof Hansjons, kommunalråd (S)
Anna-Tuulia Syrjänen, gruppledare (KD)
Karin Medin, vd Telge AB
Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje
Tomas Karlsson, politisk redaktör på Länstidningen i Södertälje

Bland årets finalister till 5i12-priset i Södertälje fanns också Equmeniakyrkan i Södertälje och Röda Korset, Södertälje.

Bakgrund

Sedan 1993 har Södertälje varit en del av 5i12-rörelsen. Varje år hålls en manifestation och en prisutdelning där vi tillsammans står upp för människors lika värde.

5i12-priset delas ut till en person, förening eller organisation som gjort viktiga insatser för att motverka utanförskap och som bidragit till medmänsklighet och solidaritet. I Södertälje delas priset ut av Södertälje kommun, Länstidningen och Polisen i Södertälje.

Rörelsen har sitt ursprung i Härnösand där den bildades i slutet av 1980-talet efter några tragiska dödsfall och uppblossade våldsamheter mellan ortsbor och flyktingar. Namnet anspelar på klockan, fem i tolv – att det är hög tid att göra något innan det är för sent. ”För människors lika värde och mot främlingsfientlighet och rasism”.
Läs mer om 5i12-rörelsen

Tidigare vinnare

2022 – Södertälje Basketbollklubb
2021 – Södertälje Simsällskap
2020 – Läxhjälpen 
2019 – FUB Södertälje/Nykvarn
2018 – KRIS Södertälje
2017 – RFSL Södertälje
2016 – Kyrkorna i Södertälje
2015 – Läsa för integration
2014 – Tillsammans för Södertälje
2013 – El Sistema Södertälje