Nyheter

I dag bär vi orange

2021-11-24

I dag, den 25 november, färgar vi stadshuset i Södertälje orange och tar på oss något orange. Det gör vi för att uppmärksamma den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor

- I arbetet för jämställdhet och mot våld mot kvinnor, flickor och våld i nära relation är det för mig en självklarhet att med en orange näsduk i kavajfickan, halsduk, tröja eller annat plagg visa min ståndpunkt. Det här är ett ställningstagande som tar avstånd från våld, och där behöver vi män i synnerhet visa vårt engagemang, säger Johannes Evers Gester, Södertälje kommuns samordnare mot våld i nära relationer.

Orange Day, den 25 november, instiftades av FN:s generalförsamling 1999. Det är dagen då FN uppmanar alla att manifestera mot våld mot kvinnor. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor som visar sitt stöd klär sig i orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.  Även Södertälje vill visa att vi tar tydligt avstånd från våld mot kvinnor och flickor och våld i nära relationer. Därför färgas stadshuset orange för en dag med hjälp av strålkastare från stadsscenen. Dessutom uppmärksammas en vecka fri från våld genom en rad webbinarier i samverkan med Samordningsförbundet, polisen, Södertäljejourerna och sjukhuset. Läs mer om webbinarierna här.