Nyheter

Karta över tillgängliga trottoarer vann Hack for Södertälje 2022

2022-02-14

Hack for Södertälje ägde rum 5-6 februari med över 90 deltagare från flera olika länder. Under ett dygn skulle deltagarna bidra med att hitta lösningar för ett inkluderande, hållbart och uppkopplat samhälle.

”För en enastående lösning när det gäller inklusivitet, hållbarhet och uppkoppling. I fotspåren av den store astronomen, geografen och matematikern Ptolemaios har detta team skapat en lösning inte bara för Södertälje utan för alla städer över hela världen. Genom denna lösning får människor oavsett funktionsnedsättning eller olika förutsättningar tillgång till att ta sig runt i staden och vara delaktiga i stadslivet”

Så löd motiveringen när teamet Ptolemaios från Södertälje med medlemmarna Ludvig Kratzert, Agnes Colliander Sofia Gren och bröderna Daniel, Emanuel och Simon Källberg vann Hack for Södertälje 2022.

Vinnarna tog på sig utmaningen ”Öppna data för vidareutveckling av det inkluderande samhället” och kallade hem hela 50 000 kr.

Teamet Ptolemaios idé var att göra kartor mer informationsrika för personer med funktionsnedsättningar. Med data om trottoarer som är tillgängliga för personer i bland annat rullstol ska det göra vardagen lättare och mer tillgänglig. Tanken är att kartor ska uppdateras med information som om vägen är bred eller smal, är det risk för halka, med mera, detta med hjälp av Internet of Things (IoT) och öppna data.

Vi vill även säga stort grattis till Resource som fick en andraplats och Every Byte Counts för en en tredjeplats. Stort tack till alla som deltog i Hack for Södertälje och vi hoppas att kunna göra detta igen!

Se Ptolemaios prototyp här.

Har kan du se övriga idéer från Hack for Södertälje.