Kennedy Bakircioglu får Sankta Ragnhildsmedaljen 2024

Kennedy Bakircioglu

Södertälje kommun tilldelar Kennedy Bakircioglu 2024 års Sankta Ragnhildsmedalj för sin förmåga att kombinera sportmannaskap med rollen som ambassadör för Södertälje.

Kennedy Bakircioglu är en före detta fotbollsspelare som är uppvuxen i Ronna i Södertälje. Fotbollskarriären startade i Assyriska FF och som 18-åring rekryterades han till Hammarby IF. Säsongen 2001 blev han svensk mästare med Hammarby och 2004 utsågs han till fjärde största Hammarby-profilen genom tiderna i en omröstning på Hammarbys webbplats.

2015 kom Kennedys självbiografi ”Säg oh, ah, Kennedy” där han berättar om fotbollskarriären, familjens bakgrund och flykt från Turkiet till Södertälje. En stad han i intervjuer kallat ”en sportstad där han och kompisarna alltid höll på med någon sport”.

-Det betyder såklart jättemycket att få Sankta Ragnhildsmedaljen. Jag är uppvuxen i Södertälje och har träffat så många- både barn och vuxna som har sett upp till mig. Man blir en förebild för så många. Att få utmärkelsen blir ett betyg på att jag har gjort något bra i livet och i karriären, säger Kennedy Bakircioglu.

Pristagaren av Sankta Ragnhildsmedaljen väljs av en jury som består av kommunfullmäktiges presidium. Medaljen delas ut av Södertälje kommunfullmäktige den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet på Torekällberget. Kennedy Bakircioglu är också årets talare under nationaldagsfirandet den 6 juni.

- På nationaldagen kommer jag prata om min uppväxt i Södertälje, det blir en hyllning till staden och ett tacktal till alla människor som betytt mycket för mig under mitt liv. Inte minst till mina föräldrar som kom hit och gav mig möjligheten att växa upp i Södertälje. Jag vill att ungdomar i Södertälje ska se att de har möjligheter att lyckas i livet, säger Kennedy Bakircioglu.