Nyheter

Komikern Lasse Karlsson leder valdebatt under Södertäljefestivalen

Lasse Karlsson (till vänster) är moderator för debatten, till sin hjälp har han valinformatörerna Rozy, Shamash och Wasay.

2022-08-24

Lördag den 27 augusti under Södertäljefestivalen blir det politisk debatt mellan partierna i kommunfullmäktige. Fokus är frågor som intresserar unga, publiken kan också ställa frågor. Komikern och regissören Lasse Karlsson är moderator och till sin hjälp har han tre av kommunens anställda valinformatörer.

Inför de allmänna valen 2018 ordnade Södertälje kommun en politisk debatt på politikertorget under Södertäljefestivalen. Nu är det dags igen! Debatten är en av alla aktiviteter som ingår i kommunens projekt för att främja valdeltagandet i de allmänna valen den 11 september 2022.

Den 27 augusti klockan 15.00 – 16.30 möts företrädare från alla partier i Södertälje kommunfullmäktige (Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna, Realistpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet) i en debatt på scenen vid politikertorget, Storgatan, Södertälje City.

Unga medborgare kan skicka in frågor

Fokus för debatten är frågor som intresserar unga. Medborgare upp till 25 år har de senaste veckorna kunnat skicka in frågor. Sista dag att mejla in frågor är den 24 augusti. Läs mer: Unga medborgare kan skicka in frågor till lokala politiker

Debatten leds av komikern och regissören Lasse Karlsson, valinformatörerna Rozy, Wasay och Shamash hjälper till, läs mer: Valinformatörer i sociala medier

Frågor lottas ut till politikerna

På scenen finns skålar med nedskrivna frågor och namn på partirepresentanterna. Det lottas vilka politiker som ska börja att svara, de kan replikera på varandras svar. Publiken på plats kan även ställa frågor. Debatten avslutas med att alla politiker svarar på varför det är viktigt att rösta och varför man bör rösta på just deras parti.

Markdelaler visar vägen till förtidsröstningslokal 

De festivalbesökare som vill passa på att förtidsrösta under festivaldagarna kan göra det, i Södertälje City finns en röstningslokal i Lunahuset, Nygatan 18, f.d. Handelsbanken. Markdekaler formade som fotspår klistras på marken från politikertorget upp till Nygatan. Läs mer om förtidsröstningslokaler 

Demokratitält med frågequiz, valbås och informationsbroschyrer

En annan av kommunens valfrämjande aktiviteter under festivalen är tältet med demokratitema på Saltsjötorget. Där finns tjänstepersoner som jobbar med kommunens projekt för att främja valdeltagande och företrädare från partierna i Södertälje kommunfullmäktige. Valinformatörer arbetar även under festivalen. I tältet kan du som besökare få få information om valen till kommun, region och riksdag, delta i ett demokratiquiz, testa att ställa dig bakom en valskärm, få koll på hur det går till att rösta och vilka färger som gäller för de olika valsedlarna.

Demokratitältet är öppet: lördagen den 27 augusti klockan 10.00-18.00, söndagen den 28 augusti klockan 11.00-16.00.

Mer information

På vår valwebb hittar du viktig information samlad: www.sodertalje.se/val2022

Få koll på allt som händer under Södertäljefestivalen 26-28 augusti: Södertäljefestivalen