Nyheter

Manifestation för ökad trygghet i Södertälje

bild på händer som håller i varandra.

2022-10-06

Med anledning av den senaste tidens skjutningar har Södertälje kommun tillsammans med civilsamhället tagit initiativ till en gemensam manifestation mot våldet söndag 9 oktober kl. 14.00-15.00 på Stora torget i Södertälje.

- I Södertälje har vi under lång tid arbetat mot organiserad brottslighet, i nära samarbete med Polisen. Det vi nu ser är ett mycket sorgligt och tråkigt bakslag i det arbetet men det är viktigt att vi fortsätter jobba för att göra Södertälje till en tryggare plats att leva, bo och verka i. Vi behöver nu tillsammans kliva fram och markera att vi Södertäljebor är mot våldet och tystnadskulturen som understödjer de krafter som möjliggör skjutningar, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Samtliga gruppledare står bakom manifestationen.

- Södertälje ska inte vika en tum i arbetet för ett tryggt samhälle. Ingen ska behöva känna oro. Vi kommer fortsätta arbetet mot den organiserade brottsligheten tillsammans, inom vårt nära samarbete med Polisen och andra myndigheter. Idag sörjer vi, men vi väljer också att stå upp gemensamt. Mörkret som drabbat oss den senaste veckan får aldrig vinna, säger Alexander Rosenberg (M).

Genom att samlas på Stora torget vill kommunen kroka arm med Södertäljes kyrkor och föreningsliv i det förebyggande arbetet mot våldet och vill markera att manifestationen omfattar hela Södertälje och för att ge möjlighet för så många som möjligt att delta. Alla Södertäljebor, kyrkor, föreningar och idrottsklubbar är välkomna att samlas på söndag.

- Det är jätteviktigt att civilsamhället och kyrkor aktivt och tydligt tar ställnings mot våldet genom att prata om vad som händer. Låt det här bli en dag för en tryggare och ljusare framtid för våra barn. Vi vill samverka med alla goda krafter i Södertälje för att få slut på detta meningslösa våld, säger Besim Aho som är ordförande i S:t Jacobs församling i Södertälje.

Tid: söndagen den 9 oktober kl. 14.00-15.00

Plats: Stora torget i Södertälje

Arrangör: Södertälje kommun

Medarrangörer: Kyrkorna S:t Jacob, S:t Afrem, S:t Tomas, S:t Gabriel, Svenska kyrkan, Kaldeiska Katolska Kyrkan, Assyriska föreningen och Syrianska föreningen.

Program

  • Klas Jervfors (trumpet) Kai Sundquist (basklarinett)   
  • Konferencier Nisha Besara hälsar välkommen 
  • Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) 
  • Alexander Rosenberg, tillträdande kommunstyrelsens ordförande (M) 
  • Vox Humana, kör
  • Sonya Aho, ordförande Assyriska föreningen 
  • Ralph Sjöholm, kyrkoherde Svenska kyrkan
  • Daniel Boyacioglu, poet 
  • Tälje voices, kör