Nyheter

Mer trivsamt och ordnat på våra offentliga badplatser

2021-07-05

För att göra badvistelsen trivsammare och säkrare för våra badgäster har kommunen ordnat med flertalet åtgärder på badplatserna. Som badgäst gäller att hålla avstånd och undvika trängsel, då vi fortfarande har en rådande pandemi.

Kommunens offentliga badplatser får många besökare som vill komma och njuta av svalkande vatten och umgås med familj och vänner vid varma sommardagar. Även denna sommar är det viktigt att man som badgäst undviker trängsel och håller avstånd till andra sällskap på badplatserna då vi fortfarande har en rådande pandemi.

För att baden ska bli säkrare och mer trivsamma har kommunen gjort flera insatser:

  • Trivselvärdar kommer att finnas på Eklundsnäsbadet, Nya Malmsjöbadet och Mälarbadet för att hjälpa till, informera och guida badgästerna.
  • För att öka säkerheten för de som badar har Mälarbadet, Underåsbadet, Åbynäsbadet, Farstanäs, Bränningestrand och Näsets udde fått inhägnat badområde, där det är förbud mot vattenskotrar och andra motordrivna vattenfarkoster.
  • Samtliga kommunala havs- och insjöbad har rökfri miljö. Det innebär att vi undanbeder från rökning på badplatserna och ordnar med rökzoner för våra rökande badgäster. På det sättet samlar vi både fimparna och röken på en plats – för en trevligare badmiljö för alla. Skyltning och rökzoner kommer ordnas med nu i början på juli.
  • De badplatser som har anordnade grillplatser; nu har vi samlat de fasta grillarna i grillzoner så att matos och rök samlas mer på ett ställe på badplatsen.
  • Flertalet av våra parkeringsplatser vid baden har rustats upp och i samband med det även fått utökat antal platser. Det är för det mesta förbjudet att parkera längs med av vägarna som leder till badplatserna – vägarna måste lämnas fria så att räddningstjänsten kan komma fram till badet. Utmed vägen ner till Mälarbadet har en del av vägen fått en tillfällig gångbana, så att badgäster som parkerar vid Ragnhildsborgsbacken ska säkrare kunna ta sig ner till badet.
  • Samtliga badplatser får bättre cykelparkeringar.
  • Flera badplatser får nya områdesskyltar med information om vad som finns och gäller på badplatserna.

Precis som tidigare år finns kioskverksamhet och kringaktiviteter på de flesta baden och de drivs av föreningar eller säsongsentreprenörer.

Bild på skylt för förbud mot motordrivet fordon på badet

bild föreställande grillplats

bild på badplats eklundsnäs

Läs mer om kommunens offentliga badplatser