Nyheter

Möten, tävlingar och föreställningar påverkas av de skärpta allmänna råden i Stockholms län

Illustration som säger att vi tillsammans minskar smittspridningen.

2020-10-30

Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna råd i Stockholms län är till för att minska spridningen av covid-19. Du som vistas i länet uppmanas bland annat att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som exempelvis köpcentrum, att avstå från idrottsträningar och om möjligt bara ha fysisk kontakt med personer i samma hushåll. Råden gäller 29 oktober–19 november.

Du som Södertäljebo kan hjälpa till att bryta smittspridningen, som nu ökar hastigt och oroväckande. Innehållet i de skärpta råden:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du får besöka  exempelvis livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

  • Om möjligt undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Som tidigare gäller att:

  • stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
  • testa dig vid symtom
  • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
  • håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Detta gäller för Kultur- och fritidsverksamheten i Södertälje:

Biblioteken i Södertälje:
Biblioteken i Södertälje håller fortsatt öppet, dock med nödvändiga förändringar för att säkerställa fysisk distansering. Måndag den 2 november håller samtliga bibliotek stängt. Ommöblering har gjorts på samtliga bibliotek för att säkerställa fysisk distansering.

Ung fritid och fritidsgårdarna:
Fritidsgårdarna har fortsatt öppet, men med stora förändringar. Alla förbokade aktiviteter som skulle genomföras inomhus utanför fritidsgårdens egna lokaler ställs in. Max 20 personer får delta i verksamheten. Fritidsgårdarna har sedan tidigare anpassat lokalerna för att fysisk distansering på minst 1,5 meter kan hållas och verksamheten flyttar utomhus i den mån det går. 

Södertälje stadsscen:
Södertälje stadsscen har fortsatt öppet, med begränsad verksamhet och följer länsstyrelsens beslut om publiktak på 50 personer.

Kulturskolan i Södertälje:
Kulturskolan i Södertälje har fortsatt öppet och bedriver undervisning som vanligt. Dock med förändringar i verksamheten. Samtliga uppträdanden och konserter ställs in och vi uppmanar alla vårdnadshavare att hämta och lämna sina barn vid kulturskolans parkering.

Torekällberget i Södertälje:
Friluftsmuseet har fortsatt öppet. Inomhusmiljöer med utställningar och lekmiljö är stängda. Handelsboden släpper in besökare ett sällskap i taget. Museets kafé och bageri har kioskförsäljning med sittplatser utomhus. Ponnyridningen är inställd och ersatt med djurvisningar i den mån de kan genomföras med distans mellan besökare.

Södertälje konsthall:
Verksamheten håller stängt på grund av ombyggnation. Öppnar igen i slutet av januari 2021. 

Kultur 365:
Verksamheten bedrivs som vanligt och följer de rekommendationer som gäller för äldreomsorgen.

Läs om beslutet om max 50 personer på länsstyrelsen Stockholms webbplats.

Vi uppdaterar fortlöpande denna sida.