Nyheter

”Nära målet – riskera inte ditt och dina nära och käras liv”

2021-04-16

Det är ett allvarligt och pressat läge på Södertälje sjukhus på grund av smittspridningen. Men snart är alla som vill det vaccinerade mot covid-19. Här i upploppet vill politiker och tjänstepersoner från Södertälje kommun få invånarna att fortsätta hålla avstånd och inför stora helger och firanden undvika folksamlingar.

– Vaccinationerna är runt hörnet. De val som du gör nu kan påverka resten av livet. Vänta med fester och sammankomster för att skydda dig själv och dina närmaste, säger Anna Flink, chef för krisledningsstaben i Södertälje kommun på en pressträff på fredagen den 16 april.

Det är fortsatt väldigt viktigt att hålla avstånd, för trycket på sjukvården är ”extremt högt”, berättar Anna Flink.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) har ett liknande budskap.

– Sjukhuset har många svårt sjuka, och en del dör. Det är tre små, men oerhört viktiga åtgärder som fortfarande gäller: tvätta händerna, håll avstånd och har du symptom, håll dig hemma. Det är bara var och en av oss som kan göra det. Det är inga politiska beslut som styr, säger Boel Godner.

Dessutom meddelas på pressträffen att Smittskydd Stockholm bedömer att med hänsyn till det ansträngda läget i regionen bör kommunerna fortsätta att hålla icke nödvändig verksamhet stängd till och med 2 maj.

Svårt för företagen

Alla tre politiker som deltar vid pressträffen Boel Godner, Tage Gripenstam (C) och Alexander Rosenberg (M) understryker att de förstår hur tufft det är för näringslivet.

– Vi ser problemen många företagare har. Vi hoppas att en del företag går stärkta ur de omställningar pandemin har tvingat dem till, och att de kan kickstarta till hösten när läget är förbättrat, säger Tage Gripenstam.

Han och de andra talarna på pressträffen lyfter vaccinationstakten. Den är så hög nu att turen kommit till dem som är 65 år eller äldre, inklusive honom själv som ska vaccinera sig under lördagen.

Vad gäller kommunal verksamhet berättar Anna Flink att två stycken personer är smittade av covid-19 på korttidsboende samt två personer inom hemtjänsten. Det är något hon rubricerar som ”väldigt låga siffror”.

Kommunen fortsätter planera för studentfirande

Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör påpekar att grundskolan nu är helt tillbaka i närundervisning, och även så gymnasieskolorna. Undantaget är Täljegymnasiet som för tillfället kombinerar när- och distansundervisning.

För de som avslutar gymnasiet och funderar på studentfirande i vår berättar Johan Abrahamsson att mer konkreta planer från kommunens sida kommer finnas på plats inom ett par veckor.  

– Studenterna ska i alla fall få träffas och ha ett fint avslut. Däremot kommer det inte vara möjligt att ha ett utspring.

Här kan du se livesändning från Facebook från pressträffen.