Nyheter

Nu öppnar barnavårdscentral, öppen förskola och barnmorskemottagning i Hovsjö

2022-11-07

Den 14 november öppnar Hovsjö familjecentral. Här kommer det att finnas barnavårdscentral, barnmorskemottagning, öppen förskola och föräldrastöd. Familjecentralen är ett samarbete mellan Södertälje kommun och Capio.

- Vi har arbetat för det här väldigt länge och verkligen sett fram emot att kunna öppna familjecentralen – och nu äntligen är det dags! säger Malin Melander, resultatenhetschef Barn och Ungdom, Södertälje kommun.

- Att även Hovsjös familjer kommer få stöd av vår engagerade och kompetenta personal känns fantastiskt och jag är så glad för att det vi arbetat för så länge nu äntligen blir verklighet, säger Jenny Andersson, enhetschef för Capio BVC och Barnmorskemottagning i Geneta och Hovsjö.

Flera professioner under samma tak

En familjecentral är en plats där du som blivande förälder och förälder till barn som är 0-5 år kan träffa flera olika professioner under samma tak. Här finns BVC, barnmorskor, öppen förskola, föräldrastödjare och olika föräldrautbildningar. All verksamhet är gratis och öppen för alla invånare i Södertälje.

Hovsjö familjecentral blir den andra familjecentralen i Södertälje. 2017 öppnade den första familjecentralen i Geneta som sedan dess varit en värdefull samlingsplats för barnfamiljer.

- Vi vet att Geneta familjecentral är viktig för invånarna. Det känns fantastiskt att vi nu kan öppna ännu en familjecentral i ett annat område där vi ser att vi verkligen behövs. Att finnas på plats och kunna ge tidiga insatser och stöd är oerhört viktigt, framför allt i dessa oroliga tider när vi har upplevt så mycket våld på nära håll i Södertälje, fortsätter Malin Melander.

Till dig som behöver stöd

Verksamheten kommer att utformas efter behov och önskemål från invånarna i Hovsjö. Här kommer det bland annat att finnas föräldraträffarna Alla barn i centrum (ABC), föräldrautbildningen Föräldraskap i Sverige, Trygghetscirkeln som handlar om samspel och anknytning samt spädbarnsmassage.

- Det kommer att finnas ett team med hög kompetens på plats dit du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp och för att stärka relationen mellan föräldrar och barn, säger Malin Melander.

Södertälje kommun och Capio samverkar kring familjecentralen och BVC och barnmorskemottagningen bemannas av Capio.

- Vi behöver finnas i människors närområden för att få bästa möjlighet till att ge stöd tidigt i barns liv. Att få möjligheten att utveckla verksamheter utifrån familjers behov är så viktigt och jag är övertygad om att det är det som behövs för att kunna bidra till att minska de enorma skillnader som finns i regionen när det gäller barn och kvinnors hälsa, säger Jenny Andersson.

Hovsjö familjecentral

Vid frågor kontakta:

Malin Melander, resultatenhetschef Barn och Ungdom, Södertälje kommun. 08-523 06 736, malin.melander@sodertalje.se

Jenny Andersson, enhetschef Capio BVC och BMM Wasa. 076-050 40 73 jenny.andersson@capio.se

Hovsjö familjecentral ligger i Hovsjö hub, Gröndalsvägen 1. Ingången ligger på sidan mot Hovsjöskolan och lekparken, motsatt sida från parkeringen. Skylt kommer att komma upp, dörren är dock skyltad redan idag.