Nyheter

Ny utställning firas med 1800-talskalas i dagarna tre

Ett par som dansar till fiolspel.

2023-06-13

Den 16 juni invigs Torekällbergets nya lekfulla utställning ”Bland folk och fä” om livet i byn Råby vid mitten av 1800-talet. Öppnandet firas med kalas den 16 – 18 juni. Varieté, hantverk, musik, trolleri och prova på är några av aktiviteterna.

I den nya utställningen möter du Råbygårdens människor och djur år 1864, den gård som 1929 flyttades till Torekällberget. Utställningen är ett magiskt rum, likt ett tittskåp in i historien. Upplevelsen av utställningen blir bäst när barn och vuxna utforskar den tillsammans. Som formgivare och utställningsbyggare har Tor Svae anlitats.

– Det har varit roligt och lärorikt att få jobba med Tor Svae som är prisbelönt formgivare och konstnär. Han har tidigare byggt flera barnutställningar åt museer som Junibacken och Lill-Skansen, säger Kristina Svidén, intendent på Torekällberget och projektledare för utställningen.

Utställningen ”Bland folk och fä” har möjliggjorts genom Kulturrådets återstartsbidrag till kulturen. Den invigs av Eva Pedersen-Wallin (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden, fredagen den 16 juni klockan 13. Plats: På Landet-området invid djurhagarna på Torekällbergets friluftsmuseum.

Om kalasdagarna

Under tre dagar, den 16 – 18 juni vaknar historien till liv på Torekällberget. Människorna som bodde på Råbygården år 1864 gestaltas av aktörer och kulturarvspedagoger. Ta chansen att kliva in i miljöerna och förflytta dig tillbaka i tid och rum. Det är dagar fyllda av roliga aktiviteter och underhållning för hela familjen. Fri entré, alla entréer in till området är öppna. Öppet 16 – 18 juni klockan 10-17.

Läs mer om aktiviteterna på Torekällbergets webbplats.