Nyheter

På lördag plockar vi skräp

2022-09-15

Nu på lördag den 17 september är det Håll Sverige Rent-dagen 2022. Då är Södertälje med och plockar allt skräp vi ser. När du rastar hunden, promenerar i naturen eller tar barnen till parken, ta gärna med en påse att plocka skräp i. Tillsammans kan vi stoppa skräpet från att skada djur och natur.

Det spelar ingen roll var det slängs, skräp på land blir skräp i havet och skräp i staden drabbar också naturen – och djuren. Och skräp föder skräp. Det är mycket större risk att vi lämnar kvar våra engångsmuggar, plastpåsar och glasspapper på en redan skräpig plats. Plastpåsar tar hundratals år att brytas ner i naturen, en cigarettfimp hundra år.  

I Södertälje har vi de senaste tio åren nästan halverat vårt skräp i kommunen - men vi kan bli bättre. Genom att slänga skräpet på rätt ställe sparar vi på jordens resurser och skapar en mer hållbar framtid för kommande generationer. Vi håller helt enkelt Södertälje rent. 

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day. Den 17 september går människor över hela världen ut och plockar skräp samtidigt.

 

Vad gör vi med skräpet? 

BRA: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!
 
BÄTTRE:
 Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!
 
BÄST: Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser!

 

Läs mer på Telge Återvinnings hemsida om återvinningsstationer och annan intressant fakta som hur lång tid det tar för naturen att bryta ner olika typer av skräp.  

Läs mer på Håll Sverige Rent-sidan om skräpplockaraktiviteter.