Nyheter

”Det ska bli lättare att få vaccinationstider i Södertälje”

2021-05-19

Smittspridningen går ner och läget på Södertälje sjukhus ser ljusare ut. Problemen med att det varit svårt att få tid för vaccin mot covid-19 i kommunen är på väg att lösas. Kommunen planerar för en sommar där många familjer stannar hemma, i år erbjuds 45 olika sommarlovsaktiviteter. Det var några av budskapen som togs upp under onsdagens pressträff i Stadshuset.

- Södertälje har legat dåligt till vad gäller vaccinationer. Vi har varit i kontakt med Region Stockholm flertalet tillfällen och fått löfte om bättring. Det kommer bli lättare att få vaccinationstider i Södertälje, säger Boel Godner (S), vid kommunens pressträff i Stadshuset den 19 maj.

Anna Flink, säkerhetschef och chef för krisledningsstaben i Södertälje kommun berättar vidare att Region Stockholm arbetar för att växla upp vaccinationskapaciteten i Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Skärholmen.

Scania vaccinerar allmänheten från och med nästa vecka

Detta planeras:

  • Nästa vecka börjar Scania att vaccinera allmänheten. Scania kommer alltså att finnas med när man bokar tid för vaccination. Scania kommer även växla upp kapaciteten vad gäller antal vaccinationer per vecka.
  • En vårdcentral i kommunen kommer att utöka kapaciteten för att vaccinera, inte klart vilken.
  • Region Stockholm har lovat att det från och med den 1 juni ska finnas en vaccinationsbuss som rullar mellan olika platser i kommunen.

- Vi har ett har positivt läge nu. Kommunens krisledning kommer att sättas i vila. Vi har ett möte den 1 juni utifrån de rådande förutsättningarna, det vill säga vi har en väldigt liten påverkan i kommunen av covidläget. Vi ser fram emot att kunna öppna de verksamheter som inte är samhällskritiska, säger Anna Flink.

Övriga politiker som medverkade vid pressträffen Tage Gripenstam (C) och Alexander Rosenberg (M), uttryckte sin glädje över att det går åt rätt håll med minskad smittspridning och att antalet inläggningar av covidpatienter minskar på sjukhusen i regionen. Samtidigt påminner de om att det gäller att fortsätta ta ansvar och följa rådande restriktioner, för att vi inte ska få bakslag.

Kommunen har rätt att meddela vistelseförbud

Om kommunen ser att det finns platser där det kan uppstå trängsel, kan kommunen tillämpa begränsningsförordningen som är möjlig utifrån pandemilagen. Då fattas det beslut om att allmänheten inte får vistas på platsen, det kan till exempel vara torg, bad, parker. Kommunen fattar sådana beslut tillsammans med regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

På webbsidan för SKR, Sveriges kommuner och regioner, finns mer information om begränsningsförordningen.

45 olika sommarlovsaktiviteter 

Under pressträffen informerar Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef om kommunkoncernens satsning på sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar. Det är aktiviteter i kommunal regi men även i samarbete med föreningar, totalt finns det 45 olika aktiviteter som alla är kostnadsfria. Det är en blandning av kultur- och idrottsaktiviteter, för vissa krävs föranmälan. Under onsdagen lanserades den webbsida där aktiviteterna finns presenterade. Läs mer om Sommarskoj här

Exempel på aktiviteter är, kanotläger, konstkollo, teaterläger, båtutflykter, volleyboll, odling och simning.

Student med restriktioner

Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör, berättar att det i år erbjuds närmare 1 000 feriepraktikplatser för ungdomar i kommunen. När det gäller studentexamen har utbildningskontoret tillsammans med miljökontoret, samhällsbyggnadskontoret, säkerhetsavdelningen, polisen, föreningar och elever planerat för en ceremoni där eleverna får tillfälle att träffa sina lärare och klasskamrater. Under de närmaste dagarna får vårdnadshavare och elever information om bland annat förhållningsregler och tider.

Läs mer om studenten här