Nyheter

Relationsvåldcenter får årets Kvinnofridspris

En gruppbild på ett gäng medarbetare.

2022-11-25

Relationsvåldcenter i Södertälje kommun är mottagare av året Kvinnofridspris. Priset delas ut av Operation Kvinnofrid idag 25 november.

- Jag minns när Kvinnofridspriset delades ut för första gången, 2016. Då sa jag ”Det där priset ska vi vinna någon gång!” Och nu, sex år senare har vi faktiskt gjort det. Vi är väldigt stolta och glada, säger Gunilla Olofsson, socialsekreterare.

Relationsvåldcenter är den enhet inom socialtjänsten i Södertälje kommun som arbetar med våld i nära relationer. De berättar att de genom åren alltid har lyckats hålla en väl sammansvetsad och fungerande arbetsgrupp, även när medarbetare har kommit och gått.

- Jag tror det beror på att vi alla verkligen vill vara här. Vi brinner verkligen för det arbete vi gör. Sedan har verksamheten också kunnat utvecklas genom åren. Först tog vi enbart hand om våldsutsatta, nu har vi också ett bra behandlingsprogram för våldsutövare vilket är oerhört viktigt, säger Maria Wallin, socialsekreterare.

En annan utveckling är att de har skapat en ny tjänst som stödperson.

- Man kan säga att jag hjälper klienterna till självhjälp. Jag visar hur de kan söka egen bostad, var de kan ta ekonomisk hjälp och förklarar hur samhället fungerar, berättar Noha Masso, familjebehandlare/stödperson.

Priset delades ut på Operation kvinnofrids konferens under fredagseftermiddagen.

Läs mer om Relationsvåldcenter och våld i nära relation.

Motivering

Relationsvåldscenter i Södertälje har länge arbetat med att ge stöd till våldsutsatta och har på senare år även utvecklat ett viktigt arbete riktat till våldsutövare och barn som bevittnat våld i familjen. Det som Operation kvinnofrid särskilt vill uppmärksamma med detta pris är att de har lyckats föra över ett pilotprojekt till att bli en del av det löpande arbetet. Detta är särskilt lovvärt då det handlar om en evidensbaserad metod, vilket är eftersökt i arbetet med våldsutövare.

Operation kvinnofrids styrgrupp tycker även att verksamheten visar på innovationskraft genom den satsning tillsammans med Polisen som genomfördes i våras för att få personer som utövar våld att söka hjälp. De visar att förändringsarbete behöver involvera olika aktörer och bestå av så väl motiverande arbete som stödjande arbete över tid.