Emelin Oduncu får Sankta Ragnhildsmedaljen

Emelin Oduncu får Sankta Ragnhildsmedaljen

Bild på Sankta Ragnhildsmedaljen och Emelin Oduncu med sonen Bobby på QX Gaygala 2022.

Södertälje kommun tilldelar Emelin Oduncu 2023 års Sankta Ragnhildsmedalj.

Representationsgruppens motivering:

”Genom sitt stora personliga engagemang mot fördomar och hedersrelaterat förtryck har Emelin Oduncu visat stort mod genom att tala om frågor som är svåra att tala om i Södertälje”.

- Emelin är en mycket värdig mottagare av Sankta Ragnhildsmedaljen som vi delar ut till personer som har gjort och gör stora insatser för Södertälje och kommunens invånare. Det behövs starka röster som hennes i de här viktiga frågorna, säger Per Holmgren, ordförande kommunfullmäktige (M).

Står upp för sonen och hans sexuella läggning

Emelin Oduncu är mamma till frisören Bobby Oduncu, de båda medverkar i SVT-dokumentären ”Who the fuck is Bobby” från 2021. I den berättar Bobby som är syrian-assyrier om uppväxten som homosexuell i Södertälje i en familj med ortodox kristen tro. Dokumentären fick priset Årets film på QX Gaygala 2022. Efter dokumentären riktades stor uppmärksamhet mot Emelin som helhjärtat står upp för sin son och hans sexuella läggning.

Delas ut under nationaldagsfirandet 

Emelin har framträtt i media vid flera tillfällen och bland annat berättat om samtal hon fått från homosexuella killar som behöver hjälp med att komma ut och bli accepterade av sina föräldrar. Hon har föreläst för lärare i Södertälje kommun och varit en av de nominerade till kommunens 5i12-pris, som delas ut till en person eller organisation som står upp för människors lika värde och arbetar för att minska motsättningar mellan människor från olika kulturer.

Pristagaren av Sankta Ragnhildsmedaljen väljs av en jury som består av kommunfullmäktiges presidium. Medaljen delas ut av Södertälje kommunfullmäktige den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet på Torekällberget, Råbyscenen.