Nyheter

Science Week 2022 med 60 kostnadsfria digitala liveseminarier

2022-01-21

Den 2-6 februari bjuder Södertälje Science Park in till fem intressanta dagar. Se kostnadsfria livesända seminarier med fokus på hållbarhet inom samhällsutveckling, stadsutveckling och produktion. Allt spelas in och kan ses i efterhand.

Science Week är öppet för alla, du behöver inte föranmäla dig (endast några få programpunkter kräver föranmälan). Den 2-6 februari 2022 sänds 60 liveseminarier på scienceweek.se där finns även information om alla programpunkter. Genom samarbetet med Bonnier Brand studios, sänds seminarierna även på Dagens Industri di.se

"Fantastiskt tillfälle att inspireras och få kunskaper"

Stadsdirektör Stefan Hollmark som själv, tillsammans med företrädare från AstraZeneca, Scania och KTH, medverkar i en av programpunkterna den 3 februari; på temat hållbar produktion ser Science Week som en viktig händelse. Han menar att den positionerar Södertälje som en viktig nod för frågor inom hållbarhet.

- Science Week ger oss alla ett fantastiskt tillfälle att lyssna på intressanta diskussioner, inspireras, knyta kontakter, få kunskaper och insikter när det gäller samverkan för hållbar samhällsutveckling på alla plan. Jag känner mig stolt över att kommunen är en av aktörerna bakom Science Week och att kommunkoncernen är delaktig i så många programpunkter, säger Stefan Hollmark.

Brett utbud – veckan avslutas med 24 timmars hackathon

Medverkande under Science Week är alltifrån Södertälje kommun och kommunala bolag, stora företag som Scania och AstraZeneca, högskolan KTH - till mindre företag och konstnärsorganisationer. Science Week avslutas med att kommunen och Södertälje Science Park arrangerar ett 24 timmars onlinehackathon, läs mer om det: Hack for Södertälje

Exempel på programpunkter där kommunen är delaktig

Södertälje kommun och Telgekoncernen arrangerar, eller är delaktiga, i ett 30-tal olika programpunkter. Här är några exempel:

  • Grand Opening: Invigning av Science Week, medverkar gör bland annat högsta ledningen från Scania, Traton, AstraZeneca, även politiker ger sin syn på vad som behöver göras i omställningen till hållbart och hur vi realiserar den. Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande är en av talarna.
  • Hur löser vi kompetensförsörjningen? I Södertälje finns avancerad produktion som kräver kompetent personal. Hur lockar vi unga att välja de yrkesutbildningar som erbjuds? Hur ser riskerna ut om företagen inte får tag i den kompetens de behöver? Kommunens näringslivsavdelning arrangerar panelsamtalet där bland annat kommunens utbildningsdirektör Johan Abrahamsson och Anna-Lena Strömsten, Head of People Services Group, Scania, medverkar.
  • Städande fåglar i kampen mot fimparna Här medverkar Tomas Thernström, kommunens avfallsstrateg och bolaget Corvid Cleaning. De berättar bland annat om en metod att lära vilda kråkfåglar att byta fimpar mot mat.
  • Stadsutveckling Södertälje – där kunskap, omställning och en vässad industri står högt på agendan! Kommunens samhällsbyggnadsstrateg Isak Ericsson berättar bland annat om stadsutvecklingsprojekt, hur kommunen jobbar med hållbarhet och vad som görs för att stärka Södertäljes position som bostadsort, besöksmål och plats för framtidens näringsliv.
  • Arkitektur – Hur upplevelse, funktion och hållbarhet bidrar till att uppnå målen i Agenda 2030 Samtal om hur kulturmiljö, arkitektur, gestaltning och hållbart byggande påverkar kommunens invånare och hur de i sin tur kan påverka det som byggs. Sofi Cyréus, projektledare för kommunens arkitekturstrategi är en av de medverkande.
  • Samverkan mellan lokalsamhället och näringslivet för framtidens lösningar Deltar gör bland annat Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande och Juan Copovi-Mena, vd Telgekoncernen, moderator är Lydia Capolicchio. I Södertälje arbetar kommunen, Scania, lokalsamhället, företag och KTH tillsammans med infrastrukturprojekt och forskningssamverkan. Detta för att få till pilotanläggningar för framtidens hållbara transportsystem. Här delar parterna med sig av exempel på vad som är på gång.
  • Södertäljes synliga och osynliga skulpturer – konst och kulturvandring Här behöver du anmäla dig för att kunna delta i stadsvandringen genom Södertäljes kulturhistoria och samtida konst. Här speglas konst och kulturella händelser i en virtuell värld via Augmented Reality(AR). Deltagarna får bland annat en försmak på hur en kommande paviljong och mötesplats växer fram i Astraparken. Södertälje konsthall är en av medarrangörerna till promenaden.
  • Science Week-skolan Lärare på gymnasieskolor kan anmäla eleverna till aktiviteten där de får inspiration och uppslag till vad de kan studera och arbeta med i framtiden. Science Week-skolan arrangeras under två dagar av AstraZeneca, KTH, Scania, Unga Forskare.

Fakta Science Week

Första Science Week anordnades 2018 i samband med invigningen av Södertälje Science Park och KTH Södertälje. Södertälje Science Park är huvudarrangör tillsammans med parterna KTH, Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun och 26 medarrangörer. Läs mer på: scienceweek.se
Håll dig även uppdaterad genom sociala medier: facebook.com/sodertaljesciencepark