Nyheter

Science Week – digitalt och öppet för alla

logotyp science week 2021

2021-01-22

Den 3-5 februari 2021 arrangeras Science Week digitalt. Under tre dagar livesänds ett 80-tal programpunkter, panelsamtal och workshops på temat hållbar samhällsutveckling, hållbar produktion, stadsutveckling och entreprenörskap.

Under de här dagarna kan du som medborgare, studenter, forskare, entreprenörer, elever, företag, medarbetare, ja den som är intresserad, mötas, lyssna, inspireras och prata om framtiden.

Kostnadsfritt och allt spelas in 

Science Week är vanligtvis ett fysiskt evenemang som hålls på Södertälje Science Park. På grund av coronaviruset sker det i år digitalt. Mellan den 3-5 februari finns ett 80-tal programpunkter att välja mellan. De sänds på webbplatsen scienceweek.se och genom samarbetet med Bonnier Brand studios, sänds de även på webbplatsen för Dagens Industri di.se

Det är kostnadsfritt och öppet för alla. Du hittar programmet på scienceweek.se. Det är inte nödvändigt att föranmäla sig till det som sänds live på webben. Workshops kräver föranmälan. Har du inte möjlighet att se programmen när de sänds? Ingen fara. Alla programpunkter spelas in och läggs upp på scienceweek.se – där kan du se dem i efterhand.

Spännande och brett utbud

Stadsdirektör Rickard Sundbom ser Science Week som en viktig händelse, och uppmanar till att ta del av det spännande och breda utbudet.

- Jag är stolt över att kommunen är en av aktörerna bakom Science Week och är delaktig i så många programpunkter. Jag vill uppmana till att titta på sändningar. I Södertälje finns en vilja att ständigt utvecklas och det ringas verkligen in på olika sätt under de här dagarna, säger Rickard Sundbom.

Exempel på programpunkter där kommunen är delaktig

Södertälje kommun och Telgekoncernen arrangerar eller är delaktiga i ett 30-tal programpunkter. Här är några exempel:

  • Framtidens stad, utmaningar & möjligheter: Intervju med kommunstyrelsens ordförande Boel Godner kring utmaningarna och möjligheterna med att leda mot framtiden stad. Panelsamtal om hur kommunen planerar för en hållbar stad. Paneldeltagare är Juan Copovi Mena, vd och koncernchef, Telge AB, Jonas Karlsson, kommunens näringslivschef, Andreas Klingström, tf samhällsbyggnadsdirektör.
  • Cook along lunch: Sara Jervfors, kommunens kostchef och projektchef för MatLust, kostenhetens måltidsutvecklare och kock, Åsa Cannerheim och kökschef George Bouchsaaya tillaga en hållbar skollunch tillsammans med barnen Judith och Felicia. Råvarorna är utvecklade i MatLust:s testbädd. Tittarna får recept och kan själva testa att laga maten hemma.
  • Corona – Så lyckades vi ställa om: Här medverkar stadsdirektör Rickard Sundbom i en diskussion om vilka utmaningar och lösningar som Södertälje kommun, Södertälje Sjukhus och KTH mött för att ställa om till fungerande vård, skola, omsorg, universitetsundervisning med mera när Covid-19 slog till.
  • Grand Opening – Hur säkrar vi framtidens hållbara produktion i Sverige? Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande är en av talarna. Exempel på andra medverkande är: Scanias vd Henrik Henriksson och Leif Johansson, ordförande AstraZeneca Södertälje. 
  • Framtiden är redan här! Exempel Södertälje: Isak Ericsson från samhällsbyggnadskontoret berättar om pågående stadsutvecklingsprojekt och ger exempel på hur vi jobbar med hållbarhet. Det blir också spaningar från arbetet med att ta fram ny översiktsplan för Södertälje, en som sträcker sig fram till år 2050.
  • Ett uppkopplat och sammankopplat samhälle: Södertälje kommun har kommit långt med digitaliseringen, här berättar Anthony Mccarrick, digitaliseringsstrateg, Södertälje kommun hur det fungerar i praktiken. Hur kan man genom digitalisering exempelvis i realtid få reda på var det finns lediga parkeringsplatser för rörelsehindrade

Fakta Science Week

Första Science Week anordnades 2018 i samband med invigningen av Södertälje Science Park och KTH Södertälje. Södertälje Science Park är huvudarrangör tillsammans med parterna KTH, Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun och ett 30-tal medarrangörer. Läs mer på: scienceweek.se
Håll dig även uppdaterad genom sociala medier: facebook.com/sodertaljescienceweek