Nyheter

Skolvalsdebatt ska öka ungas intresse för valet

2022-08-24

På fredag anordnar Södertälje kommun en skolvalsdebatt på Estrad i Stadshuset. Alla gymnasieelever i årskurs tre och vid Komvux är inbjudna till debatten.

Skolvalsdebatten är en av aktiviteterna för ökat valdeltagande i Södertälje kommuns handlingsplan för demokratiutveckling. Vid tre tillfällen den 26 augusti kommer representanter från alla partier från kommunfullmäktige att samtala och debattera om frågor som är viktiga för ungdomar.

Den första timmen är de kommunala gymnasieskolornas cirka 300 treor inbjudna. Därefter är det dags för friskolornas cirka 360 sistaårselever och på eftermiddagen är eleverna på Komvux välkomna till debatten. Moderator för debatten blir Södertäljefödda Jenny Madestam, docent i statsvetenskap.

- Intresset från skolorna har varit väldigt stort. De kommunala gymnasierna har gjort skolvalsdebatten obligatorisk för sina elever, och de fristående ville faktiskt delta med fler elever än vad vi har plats för på Estrad. Så det är roligt att skolorna är engagerade och vill komma hit, säger Johan Abrahamsson, tf utbildningsdirektör.