Nyheter

Smittspridningen påverkar kommunal verksamhet

Politiker och stadsdirektör talar från en scen.

2020-11-25

Smittspridningen av covid-19 fortsätter vara stor i Södertälje. Sjukhusets intensivvårdsplatser är fulla och kommunal verksamhet påverkas. Ändå fortsätter trängsel vid fester och större sammankomster. Det framkommer vid en pressträff i stadshuset på onsdagen.

– Vi ser att fler håller avstånd. Och att man inte träffas fler än åtta. Men vi ser även att det är för många som fullständigt struntar i att hålla avstånd. Det här är förfärligt, säger Boel Godner.

– Vill vi träffa våra nära och kära över jul? Om det ska gå och inte fler ska behöva dö på våra sjukhus måste vi hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symptom.

När Södertäljeborna tar sitt ansvar kan kommunen fortsätta göra sitt jobb, menar Rickard Sundbom.

– Kommunal verksamhet löper på väl men det är ett ansträngt läge, särskilt i barnomsorg, skola och inom omsorgen. Om vi inte dämpar smittspridningen kommer sjukhuset bli än mer negativt påverkat. Där vill vi inte vara, apropå den stundande julhelgen.

Ansvariga för serveringsställen sköter sig

Han rapporterar att kommunen har kontrollerat 42 serveringsställen och festvåningar. Sammanfattningsvis sköter sig ansvariga vad gäller stängningar.

Under pressträffen rapporterar stadsdirektören även att Täljegymnasiet bedriver distansutbildning i två av tre årskurser, från och med idag den 25 november och fram till jullovet. Det handlar om att minska trängseln och smittspridningen. På förskolorna är det tillfälliga stängningar som gäller där det är brist på personal.

På sjukhuset är trycket 75 procent av vad det var i våras, och det är fullt även med extra insatta intensivvårdsplatser.

Inom omsorgskontoret är tolv smittade, främst på ett boende inom äldreomsorgen, fem är smittade på covidavdelningarna och tre är smittade inom hemtjänsten. Inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning är fyra smittade.

– Vi avråder starkt från att besöka familjemedlemmar, släktingar eller vänner på äldreboendena, säger Rickard Sundbom.

Trots utmaningarna med smittspridningen i Södertälje vill stadsdirektören även uttrycka ett stort tack till alla dem som följer rekommendationerna.

Risken med skolbarn som smittobärare diskuteras

Under pressträffen ställs frågor om risken med att skolbarn drar med sig smitta hem till sina gamla släktingar – att Södertälje är mer utsatt på det sättet där många bor nära sina äldre.

– Vi är medvetna om den trångboddhet och segregation som råder i delar av Södertälje. Men våra nationella expertmyndigheter och även våra grannländer ser signaler på att smittan inte drivs av barn, säger Boel Godner.

Vad gäller trångboddheten säger Boel Godner att många är duktiga på att hålla avstånd även i hemmet, såsom man måste göra i affärer och på jobbet.

– Den verkliga smittspridningen sker på stora fester med hundra personer och bostadsvisningar där man står och trängs. Det ska vara pinsamt att tacka ja till fester och stora evenemang.

Här nedan kan du se livesändningen av pressträffen.