Nyheter

Sms och broschyr på olika språk påminner medborgare om valen

Bild på röstkort och informationsbroschyr om val som Södertälje kommun har tagit fram.

2022-08-23

Under den här veckan skickar Södertälje kommun ut en broschyr med valinformation på fem olika språk till alla hushåll. Sms-påminnelse med information och en uppmuntran om att vara med och påverka, skickas även till medborgare i åldrarna 18-75 år.

Sms-utskick och broschyrer är två av aktiviteterna i åtgärdsplanen för att främja valdeltagandet i Södertälje kommun inför valen till kommun, region och riksdag 2022, som är antagen av kommunstyrelsen.

Under veckan skickas en broschyr med information på arabiska, engelska, finska, suryoyo och svenska hem till dig som bor i kommunen. Broschyren innehåller en uppmuntran om att göra sin röst hörd, fakta om bland annat rösträtt och när förtidsröstningen startar. Det finns också en QR-kod som leder till kommunens valwebb.

valfolder-sprak-1200.jpgDen här informationsbroschyren skickas under veckan hem till kommunens hushåll. Den finns även att hämta i kommunens kontaktcenter, på biblioteken och kommer att delas ut av kommunens valinformatörer som arbetar på olika platser i kommunen från och med nästa helg.

Sms med valinformation genomförs för första gången i Södertälje 

Drygt 22 000 sms skickas även till medborgare 18-75 år med registrerat mobiltelefonnummer i Södertälje kommun. Sms skickas inte till spärrade eller skyddade mobiltelefonnummer, kontantkortsnummer och företagstelefoner. Sms:et påminner om att förtidsröstningen nu startar och att det räcker att ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år för att få rösta till kommun och region. Ett andra sms med uppmuntran om att vara med och påverka skickas till samma målgrupp kort inpå valdagen den 11 september.

Kommunen samarbetar med två upphandlade bolag för att genomföra sms-utskicken. De insamlade mobiltelefonnumren används enbart för dessa två utskick med samhällsinformation om att det är val.

- Målsättningen är självklart att nå så många medborgare som möjligt med information om att det är val. Vi använder flera olika kommunikationskanaler, där sms är en. Vi provar sms-utskick med valinformation nu för första gången i Södertälje kommun. Andra kommuner har genomfört sms-utskick inför val, bland annat Göteborgs stad som vi har erfarenhetsutbyte med. Det finns studier som pekar på att sms med information om att det är val har en positiv effekt, säger Åsa Zazi, kommunikatör Södertälje kommun som arbetar med kommunens projekt för att främja valdeltagandet.

Samlad information om valen på webben

På kommunens valwebb finns samlad information om valen till kommun, region och riksdag på valwebben: sodertalje.se/val2022