Södertälje firar nya undersköterskor
Södertälje kommun har glädjen att välkomna 58 nya undersköterskor. Efter två års utbildning firades studenterna med en ceremoni i Stadshuset fredagen den 20 september.
Studenterna har under utbildningen kombinerat sina ordinarie arbeten inom vård och omsorg med studier. Södertälje kommun erbjuder utbildningen för att stärka medarbetarnas kompetens och säkerställa att vi har rätt kompetens för att möta behoven i framtiden.
Luma Salam har jobbat sex år i Ronna hemtjänst och läst till undersköterska.
- Tiden har gått fort. När man börjar studera få man mycket kunskap om behandlingar och hur man ska prata med de äldre. Jag har lärt mig mer om hur jag kan stötta vid sjukdomar och i olika livssituation, berättar Luma
Luma Salam har inspirerat flera andra kollegor att börja studera samtidigt som de jobbar.
- Det är svårt att utbilda sig, men om man kämpar på och vill då går det. Jag har fyra barn och jobbar heltid, men jag har bestämt mig för att klara av detta. Jag har lärt mig språket, datorn och ett nytt yrke.
Den senaste månaden har Luma Salam räknat ner dag för dag till examen.
- Jag känner mig stolt över att jag klarade detta. Jag har fått energi, blivit stärkt i min yrkesroll och jag kan använda både mina praktiska erfarenheter och mina nya teoretiska kunskaper i mitt jobb.
Drygt 260 personer har gått utbildningen
Omsorgskontoret har sedan 2018 utbildat cirka 265 medarbetare inom vård och omsorg. Till hösten 2024 och våren 2025 kommer ytterligare 60 medarbetare att påbörja utbildningen, som ger vårdpersonal nya insikter och färdigheter.
- Det är fantastiskt att se hur medarbetarna utvecklas under utbildningens gång. Den nya kunskapen innebär en ännu bättre omsorg för de personer som får stöd från kommunen. Ju mer kunskap man har, desto mer förstår man sitt arbete. Med utbildningen lär sig medarbetarna att känna igen symtom och tolka signaler bättre, vilket leder till en ännu bättre vård, säger omsorgsdirektör Karin Björkryd.
Fakta om undersköterskeutbildningen
Utbildningen är en del av en nationell satsning på undersköterskor. Utbildningen pågår under två år och genomförs på betald arbetstid. Eleverna studerar två dagar i veckan, både på plats och genom hemstudier. För att vara behörig krävs att man klarar ett språktest eller har sedan tidigare har gymnasiekursen Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1. Utbildningen vänder sig både till kommunens medarbetare och till personal som jobbar hos privata utförare.
Efter avslutad utbildning kan studenterna ansöka om den skyddade yrkestiteln undersköterska hos Socialstyrelsen, vilket garanterar att de har den nödvändiga kompetensen för yrket.
För mer information om den skyddade yrkestiteln, besök Socialstyrelsens webbplats.