Nyheter

Stöd till Södertälje kommuns lokala näringsliv

2020-03-26

Till följd av spridningen av coronaviruset, covid-19, drabbas många företag i kommunen. Den 26 mars presenterar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) en rad åtgärder för att stödja det lokala näringslivet i Södertälje kommun.

- Coronavirusets utbredning och den oro som uppkommit drabbar hela vårt samhälle på olika sätt. Vi vet ännu inte hur länge krisen varar, men vi kan se att bland annat många småföretagare redan har det tufft. Det är i första hand staten som har verktyg för att ge stöd till företag under svåra tider då många drabbas samtidigt, men den möjlighet kommunen har att lindra effekten något vill vi använda. Samtidigt värnar vi om och tar hänsyn till kommunens ekonomi, säger Boel Godner.


En enig krisledningsnämnd har på torsdagsmorgonen den 26 mars 2020 beslutat att följande åtgärder ska vidtas för att stödja det lokala näringslivet:

 1. Företag kan ansöka om anstånd med betalning för: avgifter inom vatten och avlopp, sophämtning och viss kommunal tillsynsverksamhet. Anstånd ges i sex månader.

 2. Företag kan ansöka om anstånd för hyror: Gäller de som har Telge Bostäder, Telge Hovsjö eller Telge Fastigheter som hyresvärd. Det går att få anstånd (senarelagd betalning) med upp till sex månadshyror efter godkänd ansökan. Efter beviljad ansökan kan du få möjlighet att få en avbetalningsplan för de hyror du fått godkänt att senarelägga betalningen för. Avbetalningsperioden kan maximalt komma att sträcka sig till april 2021.

  Ansökan om anstånd för hyra (länk till Telge)

 3. Utbetalning från kommunen till lokala leverantörer påskyndas, därmed slipper företagen ligga ute med pengarna.
  Läs mer på vår sida om leverantörsfakturor.

 4. Lokala restauranger/caféer får öppna uteserveringar tidigare. Den som har tillstånd för uteservering, som enligt kommunens riktlinjer gäller från den 1 april, och vill ställa ut bord och stolar tidigare än så, gör en anmälan till kommunen. Vid ny uteservering krävs ansökan om polistillstånd och lämplighetsbedömning av kommunen.

 5. Kostnadsfri markupplåtelse för uteservering/torghandel. Det går att få avgiftsfria månader hela säsongen 2020. Alltså inte tillståndsfria, tillstånd måste sökas.

 6. Två timmars gratis parkering i Södertälje centrum på P-platserna: Torekällskolan (gamla ABF), Tom Tits och Centralstationen. Börjar att gälla den 8 april: Fri parkering i två timmar – och gäller till 30 september 2020.

 7. Stödlinje för företag, på plats sedan 23 mars. Hjälp med svar på frågor, guidning till olika myndigheter och möjlighet att få tips och råd. Stödlinjen har samma nummer som Kontaktcenter, 08-523 010 00, är öppen kl 8-17 måndag-torsdag, kl 8-15 fredag.

Läs pressmeddelandet här

2020-03-26: Stöd till Södertälje kommuns lokala näringsliv