Nyheter

Tack till alla som besökte demokratitältet under Södertäljefestivalen!

2022-09-02

Under Södertäljefestivalen som hölls helgen den 26-28 augusti hade Södertälje kommun ett tält där bland annat demokrati stod i fokus. I tältet kunde besökarna prata om demokrati, se hur det känns att stå bakom ett valbås och göra ett quiz om de allmänna valen 2022. I samband med quizet lottar kommunen ut priser till tre personer och nu presenteras vinnarna.

Vi på Södertälje kommun vill tacka alla som kom förbi och pratade om demokrati och tog sig tiden att göra demokrati-quizet. Det var totalt omkring 250 personer som svarade på frågorna under helgen. De som gjorde detta quiz var med och tävlade om en present från kommunen, och vi vill gratulera Rim Khalil, Faris Pita och Gloria Mader. Ni tre får en liten present hemskickad.

Om du är intresserad av de rätta svaren på frågorna så är det:

  • Fråga 1: Det är val till riksdag, region och kommunfullmäktige den 11 september
  • Fråga 2: Det finns 49 stycken vallokaler i Södertälje kommun, inkl. förtidsröstningslokaler.
  • Fråga 3: En mandatperiod i kommunfullmäktige är 4 år lång.
  • Fråga 4: Det finns nio partier just nu i kommunfullmäktige i Södertälje.

Lasse Karlsson, komiker och moderator samt valinformatörer

Under lördagen hölls en debatt där Södertäljes lokala politiker fick svara på frågor som hade skickats in av  barn och unga i olika åldrar, även publiken kunde ställa frågor. Moderator för debatten var komiker Lasse Karlsson och frågorna lästes upp av kommunens valinformatörer Shamash, Rozy och Wasay.

debatt_webb.png

Omkring 80 frågor skickades in sammanlagt från enskilda medborgare, skolklasser och förskolor. Exempel på områden som många skickade in frågor kring var kriminalitet/otrygghet, skola, fritidsaktiviteter för unga och kollektivtrafik.

Alla frågor besvarades inte under den politiska debatten, men alla frågor har sammanställts och skickats till de politiska partier som sitter i kommunfullmäktige i Södertälje.

Exempel på en av frågorna som inte hann besvaras under debatten, men som nu skickats till partierna, kommer från de yngsta medborgarna som skickade in en fråga, en grupp 5-åriga barn på Bofinkens förskola i Järna: "Vi tycker att bilarna och de andra saker som släpper ut koldioxiden inte ska släppa ut någon koldioxid, det ska bli mindre. Blir det för mycket koldioxid får människorna inte bra luft och naturen blir mindre och mindre, tills man inte kan andas. För träd gör luft som vi andas in i fotosyntesen. Vi undrar därför vad ni politiker gör åt saken".

Stort tack till alla som skickade in frågor till politikerdebatten och alla som svarade på quizet.

Läs mer om de allmänna valen 2022 på kommunens valwebb: sodertalje.se/val2022

På kommunens sociala medier hittar du fler bilder från Södertäljefestivalen, demokratitältet och den politiska debatten.

valinfo_webb.jpg

fotspår_webb.jpg

Under Södertäljefestivalen fanns markdekaler med fotsteg som visade vägen från Politikertorget upp till förtidsröstningslokalen på Nygatan som var öppen under helgen.

#södertäljeröstar #södertäljevotes #södertäljeäänestää