Nyheter

Täljeelever till final i forsknings-SM

2021-02-24

Två av åtta finalprojekt i årets forsknings-SM kommer från Täljegymnasiet. Ett av dem, ”Hydroponisk odling - Deep Water Culture med olika näringslösningar” av Rania Makadsi och Elyama Haddad, vann även Vattenpriset. Det andra projektet i final är ”Numeriska metoder för icke-elementära integraler” av Alfred Mjörnheim och Edward Yelde

Forsknings-SM, utställningen unga forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. I år hålls tävlingen digitalt. Semifinalen i Södertälje var en av landets sju semifinaler inför den nationella finalen som hålls 22-29 mars.

Rania Makadsi och Elyama Haddad har undersökt hur tillväxten av sallad skiljer sig mellan ett DWC-system med en näringslösning som är organisk, oorganisk och en blandning av båda. 

- Det här känns helt fantastiskt! Samhället vi lever i i dag är präglat av en konventionell odling. Dagens samhällsproblematik kring odling fokuserar på odlingsmetoder som kan försörja befolkningen med en mer hållbar och mindre utrymmeskrävande produktion. Syftet med studien var därför att utse vilken näringslösning som leder till att den hydroponiska odlingsmetoden blir så hållbar som möjligt, och vi tror att den konvetionella metoden kan ersättas, säger Rania Madaksi i ett pressmeddelande från Södertälje Science Park.

Totalt deltog 40 projekt i semifinalen i Södertälje där Södertälje Science Park satt ihop en jury med 24 personer.