Nyheter

Unika sökverktyget visar din gymnasiebehörighet

Tre tjejer sitter vid ett bord.

2022-12-01

Vilket gymnasieprogram är du behörig till? Hur långt räcker dina betyg? Med hjälp av Södertälje kommuns unika sökverktyg och webbplats kan du på ett enkelt sätt ta reda på vilka program du blir behörig till. Här hittar du också värdefull information om hur du som elev och vårdnadshavare ska tänka inför gymnasievalet.

Snart är det dags för alla niondeklassare att göra sina val till gymnasieskolan. För att hjälpa eleverna att göra väl underbyggda val har Södertälje kommun tagit fram en ny webbplats med ett särskilt sökverktyg som visar hur långt just dina betyg räcker.

sodertaljesgymnasier.se kan du markera de ämnen som du är godkänd i och därefter se vilka program du blir behörig till - och på vilka skolor programmen finns. Sökverktyget inkluderar alla gymnasieskolor i Södertälje – de kommunala, de fristående och de anpassade gymnasieskolorna/gymnasiesärskolorna.

Klipp2_skarmdump.png

- Det här verktyget är unikt för Södertälje. Vi vill att det ska vara lätt för eleverna och deras vårdnadshavare att se vilka program de är behöriga till, vilka utbildningar som finns i Södertälje och ge dem verktyg för att öka sin valkompetens. Vi vill att eleverna gör rätt gymnasieval från början eftersom det ökar deras chanser att klara av sin utbildning med bra betyg, säger Camilla Andersson, SYV-samordnare i Södertälje kommun och initiativtagare till sökverktyget.

En av flera insatser för att öka valkompetensen

Södertälje kommun har tidigare anordnat en gymnasiemässa för elever som ska välja gymnasieprogram – både digitalt och på plats. Men det finns behov hos både elever och vårdnadshavare om att få mer kunskap om gymnasievalet. Sökverktyget och webbplatsen är en av flera insatser som görs i Södertälje kommun för att öka valkompetensen.

Under hösten har det genomförts en central valkompetensutbildning till alla vårdnadshavare med barn i årskurs 9 i stadshuset. Det har även påbörjats valkompetensutbildningar för vårdnadshavare i årskurs 7 och 4. Det har också införts prova-på-dagar där elever i nionde klass under ett antal dagar får delta i undervisningen på ett gymnasieprogram.

- Vi vill att eleverna och deras vårdnadshavare ska känna till att de kan välja vilket gymnasieprogram som helst och ändå plugga vidare efteråt. Alla har inte motivationen som krävs för att gå ett studieförberedande program och då är det bättre att välja ett yrkesförberedande program. För oavsett vilket program du väljer så är det ditt meritvärde som tar dig vidare till högre utbildning, säger Camilla Andersson.

Arbetsverktyg för studie- och yrkesvägledare

Det nya sökverktyget kommer också att vara ett viktigt arbetsverktyg för studie- och yrkesvägledare.

Sökverktyget kan användas av alla elever och vårdnadshavare i Södertälje, oavsett om du ska söka kommunal, fristående eller anpassad gymnasieskola/gymnasiesärskola.

- Jag hoppas att detta är ett steg i rätt riktning för att våra elever och deras vårdnadshavare ska se fler karriärvägar, säger Johan Abrahamsson, tf utbildningsdirektör.

Besök södertäljesgymnasier.se 

Gymnasievalet – viktiga datum 2023

Ansökan till gymnasieskolan, för skolstart HT 2023, öppnar 17 januari. Ansökan ska vara inne senast den 15 februari.

17 april visas preliminär antagningspoäng och ansökan för omval öppnar.

15 maj, ansökan för omval stänger.

4 juli, resultatet av den slutliga antagningen visas på Gymnasieantagningens webbplats.

18 juli, sista svarsdag på slutantagningsbeskedet.

Alla viktiga datum finns på gymnasieantagningen.

Vid frågor kontakta:
Camilla Andersson, SYV-samordnare. 
08- 5230 47 03, Camilla.a.Andersson@skolasodertalje.se