Nyheter

Uppoffringarnas tid för att få en dräglig jul

2020-11-18

Börja redan nu med att undvika att samlas fler än åtta personer. Det kommande förbudet är till för att skydda oss. Den höga smittspridningen i Södertälje sticker ut. Det är budskap från kommunen på en pressträff i Stadshuset på onsdagen.

– Det här är allvarligt. Man kan inte tänka att just jag kan träffa min släkt i helgen eller just jag kan gå på stor fest, för alla andra sköter sig nog, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S).

På grund av det kommande förbudet har kommunen dragit ner antalet medverkande på pressträffarna till maximalt åtta personer, varför endast Boel Godner och stadsdirektör Rickard Sundbom, talar vid denna pressträff.

– Det här är uppoffringarnas tid. Själv låter jag bli att träffa mitt nyfödda barnbarn. Vi gör det här för att vi ska kunna fira en någorlunda vanlig jul. Gör vi inte det går vi mot en jul i katastrofens tecken. Det vill vi inte.

Smittoläget under kontroll i kommunal verksamhet

Rickard Sundbom rapporterar om läget för verksamheterna inom Södertälje kommun, som i stort sett ser ut att klara sig hittills.

Inom omsorgskontoret:

En person smittad på ett äldreboende, fyra personer smittade som får hemtjänst, fem personer smittade inom verksamhet för personer med funktionsnedsättning och sex personer smittade inom de avdelningar som öppnats för dem som smittats av covid-19 och som skrivits ut från sjukhuset. Det finns nu två covidavdelningar öppna med totalt sjutton platser.

Inom utbildningskontoret:

Här finns lokal påverkan, som den förskola och den fritidsverksamhet – Glasberga och Stålhamra – som har tvingats stänga på grund av personalbrist. Än så länge håller gymnasieskolorna öppet och bedriver undervisning på plats.  

– Vad gäller förskola så har vi stängt tillfälligt, men erbjuder verksamhet om det är två föräldrar som har jobbar inom samhällsviktiga funktioner, säger Rickard Sundbom.

Stadsdirektören skickar också ett tack till de föräldrar som stängningen har berört.

– Vi uppskattar att föräldrarna har varit väldigt förstående för att vi måste göra det här som ett led i att begränsa smittspridningen.

Här nedan kan ni se pressträffen där Boel Godner och Rickard Sundbom talar.