Nyheter

Utbildningskontoret utreder programutbudet hos kommunens gymnasier

2019-12-12

På utbildningsnämndens sammanträde under torsdagskvällen beslutades att utbildningskontoret ska utreda de kommunala gymnasiernas programutbud. Nämnden beslutade också att inga elever tas in på Wendela Hebbegymnasiet ht 20.

- Det är bra att vi fått uppdraget att utreda programutbudet på våra gymnasieskolor säger Monica Sonde, utbildningsdirektör.  Nu har vi möjlighet att ta fram ett hållbart framtida utbud i linje med elevers önskemål och koppla det till arbetsmarknadens behov genom att samverka med olika branscher.  

Antalet sökande till Wendela Hebbegymnasiet har minskat de senaste åren. Det är svårt att få till undervisningen med så få elever och det håller inte ekonomiskt. De elever som redan går på Wendela Hebbegymnasiet kommer att kunna slutföra sin utbildning enligt plan. När det gäller estetprogrammet är det ett nationellt och regionalt problem med färre sökande.

- Det har varit ett svårt beslut att inte ta in elever till hösten. Nu behöver vi dra i handbromsen. Vi behöver titta på hur vi stärker kulturlivet i kommunen, men som det ser ut just nu fungerar det inte att driva verksamheten på samma sätt som vi har gjort, säger Monica Sonde.

Under mötet gjordes ett tillägg i beslutssatserna om att utgångspunkten för utredningen är att den ska leda till att Södertälje kommun fortsätter med någon form av estetiskt program eller inriktning.