Oxbackshemmet ligger centralt i Södertälje med gångavstånd till buss och pendeltåg.  Boendet består av 48 lägenheter fördelat på sex bostadsgrupper, varav 16 lägenheter är avsedda för personer med demenssjukdom. 

Fakta

Byggår

1965, ombyggt 1993

Storlek på boende

3 796 kvm, kök 208 kvm

Organisationsform

Kommunal

Inriktning

Somatiskt vård- och omsorgsboende, demensboende.

Antal avdelningar

6 stycken

Antal lägenheter

48 stycken varav sex stycken parboendelägenheter fördelat på tre våningsplan.

Boendemiljö

Varje avdelning har gemensamma utrymmen med kök, matrum, vardagsrum och balkong. I trapphuset finns det en tvättstuga.

På entréplan har vi fler gemensamma utrymmen och en samlingssal där många av våra aktiviteter sker. 

Singellägenheterna är på mellan 30 och 35 kvadratmeter och har ett rum, en köksdel och badrum med dusch och toalett. Parboendelägenheterna är på 52 kvadratmeter och har två rum, en köksdel och badrum med dusch och toalett. Alla lägenheter har en egen balkong, vissa med utsikt över Oxbacksgatan och andra med utsikt över innergården eller över Nyköpingsvägen.

Det finns trygghetslarm och uttag för TV och fibernät.

Utemiljö

Vi ligger centralt i Södertälje centrum och utemiljön har en tydligt stadsprägel. Vi har en mindre innergård omgiven av stadsplanteringar. Här hittar du också vår pergola som erbjuder skugga under soliga dagar.

Måltider

Lunch och middag som serveras lagas i ett närliggande storkök och levereras till bostadsgruppen i mattransportskåp. Du väljer själv om du vill äta i matsalen eller i din bostad. Frukost, sallad, mellanmål och kaffe förbereds och serveras i det gemensamma köket. Nattmål och extra mellanmål serveras om du har behov eller önskar det. 

På varje bostadsgrupp finns kostombud som ansvarar för att måltidsmiljön är lugna och njutningsfulla. Kostombuden har tät dialog med kockarna om maten som serveras och fungerar som en länk mellan dig och storköket.

Aktiviteter

Vi erbjuder aktiviteter på avdelningen varje dag utöver individuella aktiviteter som du planerar tillsammans med din kontaktperson. Det kan till exempel vara att baka till fikat, spela spel eller sångstund. Gemensamma aktiviteter så som bingo eller tipspromenad, sittgympa eller promenadgrupp erbjuds efter intresse och genomförs i våra gemensamhetsutrymmen på entréplan. 

Den som vill får alltid möjlighet att komma ut i friska luften varje dag.

Hos oss finns aktivitetsombud som planerar och ser till att aktiviteterna genomförs, men det finns även utrymme för spontanitet för att skapa trevlig stämning.

Vi samarbetar med kultur 365, en verksamhet inom Södertälje kommun som arbetar brett och varierat utbud av kulturella aktiviteter för seniorer. De besöker oss med jämna mellanrum och underhåller med bland annat teater, sång och dans.

Personalens kompetens

Hos oss arbetar 50 personal:

 • 50 undersköterskor varav två med specialistkompetens inom demens och vårdbiträden bemannar boendet dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns.
 • En sjukgymnast, en fysioterapeut och tre sjuksköterskor dagtid, måndag-fredag, övrig tid finns patrullen tillgänglig för att tillgodose de hälso- och sjukvårdsinsatser som finns. En gång i veckan besöker läkare boendet som samarbetar med våra sjuksköterskor.
 • En enhetschef och administrativ personal.

Vi erbjuder våra medarbetare kontinuerlig kompetensutveckling inriktat mot utvidgade kunskaper inom omsorgen samt för ett bra och säkert arbetsliv.

Hos oss finns flera medarbetare från flera olika kulturer.

Anhörigsamverkan

När du flyttar in hos oss får du en kontaktperson som kommer att ha en nära kontakt med dig i vardagen. Kontaktpersonen lyssnar in vilka behov du  och dina anhöriga har och på vilket sätt vi bäst har kontakt med varandra. Därefter formar vi tillsammans en plan för hur vi tillgodoser stöd.

Vi har en Facebook-sida och informationsskärmar på entréplan där vi informerar om vardagen på boendet.

Kontaktuppgifter enheter

Avdelning A

08-523 019 80

Avdelning B

08-523 026 25

Avdelning C

08-523 019 85

Avdelning D

08-523 042 77

Avdelning E

08-523 019 86

Avdelning F

08-523 042 78

 

 • Kontaktuppgifter
 • Sjuksköterska Avdelning A och B
 • 08-523 023 56
 • Kontaktuppgifter
 • Sjuksköterska Avdelning C och D Avdelning C och D
 • 08-523 048 56
 • Kontaktuppgifter
 • Sjuksköterska Avdelning E och F
 • 08-523 048 57