Geneta familjecentral

Personal på Geneta familjecentral

Geneta familjecentral är en mötesplats för barn upp till 6 år, deras föräldrar samt blivande föräldrar. Här kan du förutom att träffa andra föräldrar och barn även träffa personal från barnhälsovården samt mödravården, besöka öppna förskolan och vid behov prata med en kurator/föräldrastödjare. Verksamheten är gratis och du väljer själv när du vill besöka oss.

Hos oss kan du och din familj få olika typer av stöd under graviditeten och fram till dess att ditt barn fyller 6 år. Vi erbjuder råd och stöd i frågor som rör ditt barn, din roll som förälder och kring relationer i familjer. Vi hjälper också till med samhällsinformation.


Geneta Familjecentral är en samverkan mellan:

Öppna förskolan är en mötesplats för familjer med barn upp till och med fem år.

Vi som arbetar här är förskollärare med lång erfarenhet kring barn och föräldraskap. Det kostar ingenting att besöka oss och du väljer själv när du vill komma under våra öppettider. Vi har sekretess. Har du behov av tolk bokar vi det. Läs mer om vad vi erbjuder dig och ditt barn här. 

Det här schemat gäller från och med januari 2019:

Måndag

09:00-11:45 öppet för alla med barn 0-5 år

Tisdag

10:00-11:45 Babyöppet för alla med barn upp till 1 år
13:00-15:45 Öppet för alla med barn 0-5 år

Onsdag

09:00-11:45 Öppet för alla med barn 0-5 år
13:00-15:45 Öppet för alla med barn 0-5 år

Torsdag

09:00-11:45  Öppet för alla med barn 0-5 år 
13:00-15:00 Babyöppet för alla med barn upp till 1 år

Fredag

09:00-11:45 Öppet för alla med barn 0-5 år   

  Här kan du ladda ner schemat. 

Förändring av öppna förskolans tider under maj 2019

Onsdag1/5 stängt

Tisdag 21/5 stängt på förmiddagen (10:00-11:45)

Torsdag 23/5 stängt på eftermiddagen (13:00-15:00)

Onsdag 29/5 stängt på förmiddagen (09:00-11:45) OBS! Vi öppnar 13:30 på eftermiddagen, alltså lite senare än vanligt.  

Torsdag 30/5 stängt (Kristi himmelsfärd, röd dag)

fredag 31/5 stängt

 

Välkommen att besöka oss!

Aktiviteter på Öppna Förskolan i maj

På Öppna Förskolan gör vi utflykter och hittar på andra aktiviteter varje månad. Vi erbjuder också tematräffar varje vecka där du som förälder kan få information om olika saker som berör föräldrar samt samtala med andra föräldrar. Här nedan hittar du information om vad som händer den här månaden.

 

Tematräffar torsdagar kl:10.30- 12.00

 • Torsdagen den 2/5 Tematräff - Europaparlamentsvalet i maj
 • Torsdagen den 9/5 Tematräff - Mindfullness
 • Torsdagen den 16/5 Tematräff - Kärlekens dialog
 • Torsdagen den 23/5 Tematräff - Fysisk aktivitet

Utflykter och aktiviteter i maj

 • Onsdagen den 8/5 - Utflykt till Torekällberget kl 10:00. Ta med matsäck
 • Onsdagen 15/5 - Teater på Öppna förskolan kl 10:00.
  OBS! Föranmälan krävs till teatern och det kommer bara vara öppet för de som anmält sig.
 • Fredagen den 24/5 - Utflykt kl 09:30-11:30. Ta med matsäck.

 

Varmt välkommna!

Väntar du barn eller är förälder och känner osäkerhet eller oro kring din famillj?

Alla som bor i Södertälje som ska bli eller är förälder och känner osäkerhet eller oro över sin roll som förälder, kring sitt barn eller sin familjs situation kan boka tid för samtal med någon av våra kuratorer/föräldrastödjare.

Du kan träffa någon av våra kuratorer/föräldrastödjare ensam, som par eller ta med dig någon annan person du vill ha med. Vi är lätta att nå och du behöver inte vänta länge på en samtalstid utan vi kan ofta ta emot dig snabbt.

Samtalen är gratis och vi arbetar under tystnadsplikt. Vi för heller inga journaler eller register över vem som kommer till oss. Har du behov av tolk bokar vi det. 

Du kan också träffa oss på öppna förskolan där vi finns när vi inte har möten eller samtal.

Är du förstagångsförälder som bor i Ronna, Geneta eller Hovsjö? Är ditt barn dessutom listad på Capio Wasas barnavårdscentral ?

Grattis! Då erbjuds du ett utökat hembesöksprogram där kurator/föräldrastödjare tillsammans med din barnhälsovårds-sjuksköterska besöker dig i ditt hem sex gånger istället för normala en gång. Du kommer under hembesöken kunna få stöd både från barnhälsovården och våra föräldrastödjare, du får alltså extra mycket stöd ditt barns första tid i livet.

Hör med din barnhälsovårds-sjuksköterska om du är intresserad att få veta mer.

Du som har ett barn som är listad på Capio Wasas barnavårdscentral och ska komma på treårsbesök får under besöket träffa en av våra  kuratorer/föräldrastödjare tillsammans med din barnhälsovårds-sjuksköterska. Detta sätt att arbeta är helt nytt och innebär att du kan få råd och stöd även av våra kuratorer/föräldrastödjare under besöket. Hör med din barnhälsovårds-sjuksköterska om du är intresserad av att få veta mer.

ABC (Alla barn i Centrum) föräldrautbildning riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. 

Du får med dig insikter och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av våra kuratorer och förskollärare som är utbildade gruppledare i ABC-metodiken.

Träffarna består av fem gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

 1. Träff 1 - Introduktionsträff
 2. Träff 2 - Visa kärlek
 3. Träff 3 - Vara med
 4. Träff 4 - Visa vägen
 5. Träff 5 - Välja strider

Föräldraträffarna är kostnadsfria.

Under våren 2019 erbjuder vi ABC både dag- och kvällstid. Läs mer om datum, tider osv här.

 

Välkomna!

Föräldraskap i Sverige är till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället.

Vid fem tillfällen på 2,5 timmar per träff får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Fokus på alla träffar handlar om hur det är att vara en familj i Sverige.

Utbildningen är gratis.

Teman på de olika träffarna:

Träff 1- Familj i nytt land

Träff 2 - Skola, pojkar och flickor

Träff 3 - Hälsa och sjukvård

Träff 4 - Föräldrars rättigheter och skyldigheter

Träff 5 - Att vara föräldrar till en tonåring

 

Anmäl intresse till personalen på Öppna förskolan eller BVC. Du kan också anmäla ditt intresse på telefon 0852302025 eller på mejl geneta.familjecentral@sodertalje.se

Välkommen!

Utbildningen riktar sig till föräldrar med barn 0-6 år. Vi träffas i grupp vid åtta tillfällen, varje träff är 1,5 timme lång. Varje träff har olika teman då vi tillsammans tittar på korta filmer, diskuterar och reflekterar kring barns behov och föräldrars uppgift som trygg bas och säker hamn. (Du får lära dig vad detta är under utbildningen.) Träffarna leds av två kuratorer/föräldrastödjare som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Programmet syftar till att stärka anknytning och samspel mellan förälder och barn och förmedlar information om anknytnings på ett enkelt sätt. Du kommer få en större förståelse för ditt barns känslomässiga behov och vad det kan väcka hos dig.

Vare sig om du upplever svårigheter i ditt föräldraskap eller bara vill utveckla dina föräldraförmågor så har Trygghetscirkeln mycket att erbjuda.

Vi planerar nu för höstens utbildningar/träffar så är du intresserad av Trygghetscirkeln hör av dig till oss på geneta.familjecentral@sodertalje.se eller på telefon 08-5230 2025 så kontaktar vi dig så snart planeringen är klar.

Välkomna!

På våra tematräffar får du träffa olika personer som delar med sig av sin kunskap och ger tips till dig som förälder. Det är gratis att vara med men du får gärna anmäla att du kommer till oss. Behöver du tolk kan vi boka det om du berättar det i förväg. 

Anmäler gör du på geneta.familjecentral@sodertalje.se eller på 08-523 020 25. Du kan också anmäla dig på öppna förskolan till personalen.

Tematräffarna hålls på torsdagar mellan klockan 10.30 till 12.00 

 

Tematräffar våren 2019

190117 Inför inskolning på förskola

Vad ska jag tänka på? Vad behöver mitt barn inför inskolningen? Våra förskollärare hjälper dig att förbereda dig och ditt barn inför inskolningen på förskolan. 

 

190124 Amning

Kom och lär dig mer om amning idag, igår och i framtiden av vår kunninga barnhälsovård-sjuksköterska Michaela.

 

190131 Första hjälpen

Röda korset kommer och håller i första-hjälpen-kurs. Lär dig hur du ger ditt barn första hjälpen såsom hjärt- och lugnräddning om olyckan skulle vara framme. OBS! Anmälan krävs!

 

190207 Familjerätten

Personal från familjerätten kommer och informerar om fastställande av
faderskap, samarbetssamtal och vad det innebär att vara vårdnadshavare. Du får gärna ställa frågor om skyldigheter och rättigheter som vårdnadshavare och förälder.

 

190214 Preventivmedel och sexualitet 

Kom och få information från våra barnmorskor om preventivmedel och prata om sexualitet med dem och en av våra föräldrastödjare. 

 

190221 Hur du håller dig och dina barn friska

Personal från Capio Wasa vårdcentral kommer och ger dig tips kring hur du kan hålla dig och dina barn friska i förkylnings- och influensatider bland annat. 

 

190307 Förskolehandläggare

Kom och lär dig om hur du ansöker om förskoleplats för ditt barn och ställ frågor kring hur det fungerar med förskoleplats i Södertälje. 

 

190314 Bli vän med maten

Mat är viktigt för att våra barn ska växa och bli friska. Vi samtalar kring hur vi gör matsituationen till en positiv upplevelse tillsammans med barnen.

 

190321 Sjukdom/sjuka barn

Kom och lyssna på personal från Capio Wasa vårdcentral som berättar om hur du tar hand om ditt sjuka barn. De berättar också om när du ska vända dig till vården för hjälp med ditt sjuka barn.

 

190328 Folktandvården

Personal från Folktandvården kommer och berättar och visar hur du kan ta hand om dina barns tänder på bästa sätt. 

 

190404 Barns skärmvanor

Kom och prata med oss om hur det ökande användandet av surfplattor/mobiler och andra skärmar påverkar barnen och hur man som
förälder kan tänka om det.

 

190411 Mansmottagningen

Kom och lyssna på mansmottagningen när de berättar om sitt arbete med de som utövar våld mot andra på olika sätt. Du får också information om vart du kan vända dig för att få hjälp, både om du blir utsatt för våld eller själv utsätter någon annan för våld. 

 

190425 Socialtjänsten informerar

Många tror att socialtjänsten tar många barn från sina föräldrar, men socialtjänsten arbetar mest tillsammans med familjer och ger många olika typer av stöd. Kom på vår tematräff och få information och svar på dina frågor om socialtjänstens arbete med barn. 

 

190509 Mindfullness

Vi får besök från familjerådgivningen av personal som är duktiga på mindfullness. Så kom och lär dig mer om att hantera en stressig småbarnsvardag genom mindfullness.

 

190516 Kärlekens dialog

Vi har filmvisning och tillsammans för vi ett samtal kring samspelet mellan
barn och föräldrar.

 

190523 Fysisk aktivitet

Många barn i Sverige rör inte tillräckligt på sig och det kan vara svårt som förälder att veta hur man ska göra för att ens barn ska röra på sig tillräckligt. Vi tar hjälp av Saga-boken och pratar om fysisk aktivitet för barn. 

 

Välkomna!

Skriv ut kom-ihåg-lapp för tematräffarna.

Telefonnummer:
Barnmorskemottagning (BMM): 08-550 288 50/51
Barnavårdscentralen (BVC): 08-550 288 20
• Öppna förskolan: 08-523 020 25
• Kuratorer (familjestöd): 08-523 020 25

E-post: geneta.familjecentral@sodertalje.se
Adress: Prästgårdsvägen 4, Geneta Centrum