Geneta familjecentral

Geneta familjecentral är en mötesplats för barn upp till 6 år, deras föräldrar samt blivande föräldrar. Här kan du förutom att träffa andra föräldrar och barn även träffa personal från barnhälsovården samt mödravården, besöka öppna förskolan och vid behov prata med en kurator/föräldrastödjare. Verksamheten är gratis och du väljer själv när du vill besöka oss.

Hos oss kan du och din familj få olika typer av stöd under graviditeten och fram till dess att ditt barn fyller 6 år. Vi erbjuder råd och stöd i frågor som rör ditt barn, din roll som förälder och kring relationer i familjer. Vi hjälper också till med samhällsinformation.


Geneta Familjecentral är en samverkan mellan:

OBS! Öppna förskolan är stängd till och med 31 mars, vi försöker bidra till minskad smittspridning av det nya coronaviruset covid-19. Läs med under öppna förskolan. 

Öppna förskolan (öppettider och aktiviteter)

Öppna förskolan är en mötesplats för familjer med barn upp till och med fem år.

Vi som arbetar här är förskollärare med lång erfarenhet kring barn och föräldraskap. Det kostar ingenting att besöka oss och du väljer själv när du vill komma under våra öppettider. Vi har sekretess. Har du behov av tolk bokar vi det.

OBS! Öppna förskolan på Geneta familjecentral håller stängt från och med torsdagen den 19 mars. Till en början stänger vi till och med 31 mars. Detta beror på att vi vill bidra till minskad smittspridning av det nya coronaviruset Covid-19. Alla aktiviteter, tematräffar och föräldraträffar ställs in i mars. 

Vi kommer att uppdatera hemsidan så fort vi får mer information om när vi kan öppna igen. Vill du veta mer om covid-19 så kan du läsa mer på Folkhälsomyndighetens hemsida, Krisinformation, 1177 och Södertälje kommuns hemsida

الروضة المفتوحة في مركز شؤون الاسرة في كنيتا ستكون مغلقة من تاريخ الخميس 19 اذاروالى اشعار اخر. وذلك لكي نساهم في التقليل من انتشار العدوى بفايروس كورونا المستجد-19. جميع الفعاليات و المحاضرات واللقاءات ستتوقف في شهر اذار وسنقوم باعلامكم باخر المستجدات وتاريخ الافتتاح من جديد على صفحتنا على الانترنيت.

ولمعرفة المزيد من المعلومات الصحيحة واخر المستجدات عن فايروس كورونا المستجد-19 ندعوكم الى متابعة وقراءة صفحات

هيئة الصحة العامة السويديةFolkhälsomyndighetens hemsida-

معلومات الطوارى Krisinformation -    

     طلب الارشاد والرعاية الطبية على الرقم 1177  -

 صفحة بلدية سودرتالية     Södertälje kommun hemsida-

Läs mer om vad vi erbjuder dig och ditt barn här. 

Öppettider & förändringar i våra öppettider

Det här schemat gäller från och med januari 2020:

Måndag

09:00-11:45 Babyöppet för alla med barn 0-1 år

Tisdag

10:00-11:45 Babyöppet för alla med barn upp till 1 år
13:00-15:45 Öppet för alla med barn 0-5 år

Onsdag

09:00-11:45 Öppet för alla med barn 0-5 år
13:00-15:45 Öppet för alla med barn 0-5 år

Torsdag

09:00-11:45  Öppet för alla med barn 0-5 år 
13:00-15:00 Babyöppet för alla med barn upp till 1 år

Fredag

09:00-11:45 Öppet för alla med barn 0-5 år   

  Här kan du ladda ner schemat. 

 

Förändringar av öppna förskolans tider under Mars 2020

O

OBS! Öppna förskolan på Geneta familjecentral håller stängt från och med torsdagen den 19 mars. Till en början stänger vi till och med 31 mars. Detta beror på att vi vill bidra till minskad smittspridning av det nya coronaviruset Covid-19. Alla aktiviteter, tematräffar och föräldraträffar ställs in i mars. 

Vi kommer att uppdatera hemsidan så fort vi får mer information om när vi kan öppna igen. Vill du veta mer om covid-19 så kan du läsa mer på Folkhälsomyndighetens hemsida, Krisinformation, 1177 och Södertälje kommuns hemsida

Med vänliga hälsningar

 

 

 

Aktiviteter i Mars

Aktiviteter på Öppna Förskolan

På Öppna Förskolan gör vi utflykter och hittar på andra aktiviteter varje månad. Vi erbjuder också tematräffar varje vecka där du som förälder kan få information om olika saker som berör föräldrar samt samtala med andra föräldrar. Här nedan hittar du information om vad som händer den här månaden.

Utflykter och aktiviteter i  Mars 2020

OBS! Öppna förskolan på Geneta familjecentral håller stängt från och med torsdagen den 19 mars. Detta beror på att vi vill bidra till minskad smittspridning av det nya coronaviruset Covid-19. Alla aktiviteter, tematräffar och föräldraträffar ställs in i mars.

Vi kommer att uppdatera hemsidan så fort vi får mer information om när vi kan öppna igen. Vill du veta mer om covid-19 så kan du läsa mer på Folkhälsomyndighetens hemsida, Krisinformation, 1177 och Södertälje kommuns hemsida

 

Med vänliga hälsningar 

personalen

 

 

 

Kurator (familjestöd)

Väntar du barn eller är förälder och känner osäkerhet eller oro kring din famillj?

Alla som bor i Södertälje som ska bli eller är förälder och känner osäkerhet eller oro över sin roll som förälder, kring sitt barn eller sin familjs situation kan boka tid för samtal med någon av våra kuratorer/föräldrastödjare.

Du kan träffa någon av våra kuratorer/föräldrastödjare ensam, som par eller ta med dig någon annan person du vill ha med. Vi är lätta att nå och du behöver inte vänta länge på en samtalstid utan vi kan ofta ta emot dig snabbt.

Samtalen är gratis och vi arbetar under tystnadsplikt. Vi för heller inga journaler eller register över vem som kommer till oss. Har du behov av tolk bokar vi det. 

Du kan också träffa oss på öppna förskolan där vi finns när vi inte har möten eller samtal.

Utökat hembesöksprogram för förstagångsföräldrar

Är du förstagångsförälder som bor i Ronna, Geneta eller Hovsjö? Är ditt barn dessutom listad på Capio Wasas barnavårdscentral ?

Grattis! Då erbjuds du ett utökat hembesöksprogram där kurator/föräldrastödjare tillsammans med din barnhälsovårds-sjuksköterska besöker dig i ditt hem sex gånger istället för normala en gång. Du kommer under hembesöken kunna få stöd både från barnhälsovården och våra föräldrastödjare, du får alltså extra mycket stöd ditt barns första tid i livet.

Hör med din barnhälsovårds-sjuksköterska om du är intresserad att få veta mer.

Utökad samverkan vid treårsbesök

Du som har ett barn som är listad på Capio Wasas barnavårdscentral och ska komma på treårsbesök får under besöket träffa en av våra  kuratorer/föräldrastödjare tillsammans med din barnhälsovårds-sjuksköterska. Detta sätt att arbeta är helt nytt och innebär att du kan få råd och stöd även av våra kuratorer/föräldrastödjare under besöket. Hör med din barnhälsovårds-sjuksköterska om du är intresserad av att få veta mer.

Tematräffar

På våra tematräffar får du träffa olika personer som delar med sig av sin kunskap och ger tips till dig som förälder. Det är gratis att vara med men du får gärna anmäla att du kommer till oss. Behöver du tolk kan vi boka det om du berättar det i förväg. 

Anmäler gör du på geneta.familjecentral@sodertalje.se eller på 08-523 020 25. Du kan också anmäla dig på öppna förskolan till personalen.

 

Tematräffarna hålls på torsdagar mellan klockan 10.30 till 12.00 

Nedan finner du vårens schema för tematräffarna. Du kan också ladda hem en kom-ihåg-lapp här. 

 

200116 Inför inskolning på förskola – Vad ska jag tänka på? Vad behöver mitt barn inför inskolningen?

200123 Sjukdom/sjuka barn – Lyssna på vårdpersonal som berättar hur du
tar hand om ditt sjuka barn samt om och när du ska vända dig till vården

200130 Barnsäkerhet – Lyssna på barnsjuksköterska som berättar hur du kan förebygga olyckar och skapa en säker miljö hemma

200206 Språkutveckling – Kom och lär dig mer om barns språkutveckling

200213 Barns skärmvanor – Ett samtal kring hur det ökande användandet av surfplattor och dylikt påverkar barnen och hur man som förälder kan tänka om det.

200220 Kroppslig integritet – Vad är kroppslig integritet? Vilka behov av barn av det?

200227 Lugna aktiviteter för barn – Vilka aktiviteter kan du göra med dina barn som är lugna, men som inte innebär skärmtittande?

200305 Logoped informerar – om språkutveckling

200312 Folktandvården informerar – Folktandvården kommer och pratar om barns tandhälsa.

200319 Pappornas roll i en familj – Kom och hör varför det är viktigt att även papporna är närvarande föräldrar

200326 BoInfo – Personal från sociala boendeenheten kommer och ger tips på hur man kan ordna ett boende

200402 Första hjälpen – Kom och lär dig första hjälpen. Begränsat antal platser, anmälan krävs.

200416 Socialtjänsten informerar – kom och hör om socialtjänstens arbete med barn och ställ dina frågor till socialsekreterare

200423 Preventivmedel och sexualitet – Kom och lyssna och ställ frågor om preventivmedel och sexualitet

200507 Barnets trygghet och anknytning – Lär dig mer om barns behov av anknytning och vad samspel är.

200514 Bli vän med maten – Mat är viktigt för att våra barn ska växa och bli friska. Vi samtalar kring hur vi gör matsituationen till en positiv upplevelse tillsammans med barnen.

200528 Mindfullness – vad är mindfullness och hur kan du ta hjälp av det i vardagen?

200604 Hur håller du dig och dina barn friska - Lyssna på personal från vårdcentralen om hur du håller dig och dina barn friska

200611 Barnyoga och barnmassage – kom och få tips och prova på yoga och massage för barn

200618 Inför barnet ska komma och barnets första tid – Barnmorska kommer och berättar om amning och annat som hör ihop med barnets första tid

Föräldrautbildning - Alla Barn i Centrum ABC

ABC (Alla barn i Centrum) föräldrautbildning riktar sig till alla föräldrar som har barn i åldern 3-12 år. 

Du får med dig insikter och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. Under träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar. Träffarna leds av våra kuratorer och förskollärare som är utbildade gruppledare i ABC-metodiken.

Träffarna består av fem gruppträffar. Varje träff är två och en halv timme lång och vi behandlar följande ämnen:

  1. Träff 1 - Introduktionsträff
  2. Träff 2 - Visa kärlek
  3. Träff 3 - Vara med
  4. Träff 4 - Visa vägen
  5. Träff 5 - Välja strider

Föräldraträffarna är kostnadsfria.

Nästa omgång av ABC är planerade till att starta i januari 2020. Dessa datum är:

20 januari 09:15-11:45

3 februari 09:15-11:45

17 februari 09:15-11:45

2 mars 09:15-11:45

16 mars 09:15-11:45

Är du intresserad av att gå ABC? Skriv ett mejl till foraldrautbildning@sodertalje.se 

 

 

Välkomna!

Föräldrautbildning - Föräldraskap i Sverige

Föräldraskap i Sverige är till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0-18 år och som vill veta mer om det svenska samhället.

Vid fem tillfällen på 2,5 timmar per träff får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Fokus på alla träffar handlar om hur det är att vara en familj i Sverige.

Utbildningen är gratis och nästa omgång planeras våren 2020. Träffarna kommer hållas måndagar mellan 09:15-11:45.

Teman på de olika träffarna

23 mars - Träff 1 - Familj i nytt land

30 mars - Träff 2 - Skola, pojkar och flickor

20 april - Träff 3 - Hälsa och sjukvård

27 april - Träff 4 - Föräldrars rättigheter och skyldigheter

11 maj - Träff 5 - Att vara föräldrar till en tonåring

Anmäl intresse till personalen på Öppna förskolan eller BVC. Du kan också anmäla ditt intresse på telefon 0852302025 eller på mejl geneta.familjecentral@sodertalje.se

Välkommen!

Föräldrautbildning - Trygghetscirkeln/Circle of security

Utbildningen riktar sig till föräldrar med barn 0-6 år. Vi träffas i grupp vid åtta tillfällen, varje träff är 1,5 timme lång. Varje träff har olika teman då vi tillsammans tittar på korta filmer, diskuterar och reflekterar kring barns behov och föräldrars uppgift som trygg bas och säker hamn. (Du får lära dig vad detta är under utbildningen.) Träffarna leds av två kuratorer/föräldrastödjare som har lång erfarenhet av att arbeta med familjer.

Programmet syftar till att stärka anknytning och samspel mellan förälder och barn och förmedlar information om anknytnings på ett enkelt sätt. Du kommer få en större förståelse för ditt barns känslomässiga behov och vad det kan väcka hos dig.

Vare sig om du upplever svårigheter i ditt föräldraskap eller bara vill utveckla dina föräldraförmågor så har Trygghetscirkeln mycket att erbjuda.

I dagsläget har vi ingen ny omgång av trygghetscirkeln planerad, utöver hösten 2019 som är påbörjad. Är du intresserad av trygghetscirkeln så är du dock välkommen att höra av dig på foraldrautbildning@sodertalje.se eller på telefon 08-5230 2025.

Datum hösten 2019:

190930 kl 09:30-11:00 - Träff 1 - Introduktion till trygghetscirkelns föräldraskap

191007 kl 09:30-11:00 - Träff 2 - Om våra barns behov hela vägen runt cirkeln

191014 kl 09:30-11:00 - Träff 3 - ”Vara med” på cirkeln

191104 kl 09:30-11:00 - Träff 4 - Vara med spädbarn på cirkeln

191111 kl 09:30-11:00 - Träff 5 - Vägen till trygghet

191118 kl 09:30-11:00 - Träff 6 - Utforska våra svårigheter

191125 kl 09:30-11:00 - Träff 7 - Revor i relationer och hur man reparerar dem

191202 kl 09:30-11:00 - Träff 8 - Sammanfattning

Välkomna!

Kontakt

Telefonnummer:
Barnmorskemottagning (BMM): 08-550 288 50/51
Barnavårdscentralen (BVC): 08-550 288 20
• Öppna förskolan: 08-523 020 25
• Kuratorer (familjestöd): 08-523 020 25

E-post: geneta.familjecentral@sodertalje.se
Adress: Prästgårdsvägen 4, Geneta Centrum